Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Utökade vattenbruk hoppas kunna lösa utfiskningen i haven

  Foto: Ryan Griffis

  Under historiens gång har människan utvecklats från jägare till lantbrukare på land, något som nu även håller på att ske i haven och sjöarna. Vi övergår alltmer från att fånga vild fisk till att odla fisk i så kallade vattenbruk, vilket kan vara svaret på en växande befolkning ska kunna försörjas i framtiden enligt en rapport från bland annat Världsbanken.

  I Sverige är vattenbruk fortfarande litet, dock pågår en hel del forskning för att till exempel odla jätteräka och alger för matproduktion. Nu är det framförallt Norge som står för den nordiska marknaden med sina laxodlingar. Kina dominerar fortfarande världsmarknaden med cirka 60 procent av vattenbruket. Tillsammans med flera länder i Sydostasien sker nästan hela världens vattenbruksproduktion där. Marknaden växer med ungefär 10 procent varje år och det är framförallt karp, pangasus, musslor och räkor som odlas tillsammans med mjölkfisk och lax. En stor del av det som produceras används som fiskfoder eller annat djurfoder.

  Rapporten visar också att fisket i världshaven och sjöarna har nått sin gräns i stora delar världen och att utbudet av vildfångad fisk kulminerade redan på 1990-talet. I vattenbruk finns där­emot fortfarande stora expansionsmöjlig­heter, kommenterar Max Troell, system­ekolog och marinekolog på Beijerinstitutet vid Kungliga vetenskapsakademien i en artikel för DN.

  Trots behovet av vattenbruk för att täcka försörjningen av föda för en växande befolkning är det svårt att få det miljövänligt och hållbart, enligt Max Troell. Förutsättningarna skiftar från plats till plats och det blir en avvägning mellan extensivt och hållbart mot intensivt och mindre hållbart. De extensiva odlingarna, menar han, vinner ofta vad gäller ekologi och hållbarhet då de intensiva odlingarna kräver stora mängder foder, mycket energi och kemikalier för att hålla populationerna friska. Det finns ofta inte heller något sätt att ta hand om den näring som produceras i form av avföring och matrester, utan det släpps direkt ut i havet.

  Ett alternativ till det intensiva vattenbruket är akvaponik, en metod där man kombinerar växtodling och fiskodling i ett slutet system på land. Detta börjar bli allt vanligare i utvecklade länder, men är egentligen ingen ny uppfinning. Det går ut på att den näring som släpps ut i vattnet används som näring för växterna, som i sin tur tillsammans med maskar och bakterier renar vattnet som så småningom återförs till vattenbruket. Enligt FAO:s rapport Small scale aquaponic passar metoden väldigt bra i varma länder som lider brist på vatten. Idag finns inte ett jättestort genomslag för metoden, men försöksanläggningar finns lite varstans, bland annat ett par i Sverige.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra