Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Nyheter

    ”Utsläppen relaterade till svenskarnas konsumtion måste minska”

    Foto: SAS

    20 organisationer i Sverige uppmanar nu Miljömålsberedningen att ta tag i frågan.  

    Utsläppen av växthusgaser från Sverige fortsätter att minska. Samtidigt ökar utsläppen från Sveriges befolkning – vilket beror på att en allt större del av utsläppen relaterade till den svenska konsumtionen hamnar i andra länder. Nu behövs ett mål för att minska även dessa utsläpp, skriver företrädare för 20 organisationer, bland annat Världsnaturfonden, Greenpeace, Naturskyddsföreningen, Fältbiologerna och Jordens vänner på Aftonbladet debatt.

    Till skillnad från utsläppen som kommer från produktion inom Sveriges gränser har svenskarnas konsumtionsutsläpp inte minskat de senaste decennierna. En starkt bidragande orsak är en ökning av utrikes flygresor och köttimport, men också en ökning av annan importerad konsumtion.

    Organisationerna uppmanar nu den parlamentariskt sammansatt Miljömålsberedningen – som just nu tittar på den svenska klimatpolitiken långsiktigt och som ska komma med sitt slutbetänkande i sommar – att beakta möjligheten att ta fram ett mål för utsläpp av växthusgaser från svensk konsumtion till 2050, samt ett delmål till 2020.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.