Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Uttrarna blir fler – men hotas på nytt

  Halterna av miljögiftet PCB har sjunkit kraftigt och ny forskning visar på att ökningen av antalet uttrar har ett tydligt samband med det förbud som infördes på 1970-talet.

  Utterstammen blir allt starkare som följd av det förbud mot PCB som infördes på 1970-talet enligt SVD. Gifthalterna i uttrar har minskat avsevärt, de mår bättre och idag finns ca 2000 djur, att jämföra med de 500 som fanns för 30 år sedan. Trots detta kan arten nu vara hotad igen på grund av andra farliga ämnen. Det handlar om perfluorerade ämnen, miljögifter som bland annat används i impregneringsmedel och som kan ge skador på levern och skada reproduktionen.
   
  Hon hoppas att EU: s planer på ett förbud mot dessa miljögifter blir verklighet. Även bromerade flamskyddsmedel har uppmäts men i relativt små mängder.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!