Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  U&We om Rockströms förslag: ”Ett utmanande mål som vi ställer oss bakom”

  Foto: U&We

  Visionen kommer först. Sedan drar den till sig de resurser och åtgärder som krävs. Det menar Göran Wiklund på konsultbyrån U&We.

  Supermiljöbloggen har mejlat till representanter för samtliga riksdagspartier, men också till ett antal företag och miljöorganisationer för att höra hur de ser på det förslag som professor Johan Rockström vid Stockholm Resilience Centre lyfte upp nyligen, om att det behövs ett nytt svenskt klimatmål:

  Vi behöver en ny berättelse för Sverige. Denna är av global betydelse, eftersom vi är ett så viktigt föredöme för många länder i världen. Tänk om vi kunde, i en partiövergripande överenskommelse, slå fast att Sverige skall bli världens första helt fossilfria välfärdsnation (till 2030!). Det skulle (1) skapa stor entusiasm och kreativ kraft i Sverige (inte minst näringslivet skulle få sig en rejäl positiv skjuts), men också (2) skicka otroligt starka signaler internationellt.

  Göran Wiklund på konsultbyrån U&We skriver på företagets hemsida, i en text som Supermiljöbloggen fått möjlighet att återpublicera, att U&We ställer sig bakom Rockströms förslag:

  Johan Rockströms sommarprogram är det mest delade i sociala media, 39 000 gånger. Sommarprogrammen har därmed slagit an en annan ton än tidigare, då kändisar mest pratade om sitt eget liv, vedermödor och glädjeämnen. Att lyssnarna inte bangade för att ta del av forskning om klimatet, när man ligger i hängmattan eller slöar på stranden, är tydligt.

  Johan Rockström menar att det finns förutsättningar för Sverige att bli första fossilfria land i världen till 2030. Det tycker vi på U&We är ett utmanande mål som vi ställer oss bakom. Visionen kommer först. Sedan drar den till sig de resurser och åtgärder som krävs. Fungerar som en magnet.

  Efter sommarprogrammet skrev Johan en text där han uppmanar politikerna att genom en övergripande överenskommelse anta det målet. Supermiljöbloggen tog fasta på Johans förslag och frågade samtliga politiska partier om hur de såg på det. Av svaren att döma finns det stöd för förslaget, även om man naturligtvis positionerar sig med en del reservationer och varningar. Så det är bara att göra som Johan säger: ”Hela nationen kommer att behöva kavla upp ärmarna ”.

  Johan presenterade i en intervju hos P3 fem punkter för en personlig klimatpolitik för att rädda världen. Den går ut på att minska sina utsläpp med 1 ton per år under 10 år. Då blir man själv fossilfri.

  ___

  Läs också:

  Vänsterpartiet stödjer Rockströms förslag – Sverige borde bli första fossilfria nationen i världen

  Naturskyddsföreningen om Rockströms förslag: ”Gillar det verkligen”

  Fores om Rockströms förslag: ”Skulle ge Sverige ledartröjan i klimatomställningen”

  Miljöpartiet om Rockströms förslag: ”Vi har lyft frågan i miljömålsberedningen

  Folkpartiet om Rockströms förslag: ”Tydliga mål driver på teknikutvecklingen”

  Gröna Bilister om Rockströms förslag: ”Det som behövs nu är ledarskap”

  Greenpeace om Rockströms förslag: ”Det är precis den här typen av målsättningar som behövs”

  Centerpartiet om Rockströms förslag: ”Sverige har unikt goda förutsättningar”

  Moderaterna om Rockströms förslag: ”Viktigt att inte flytta utsläppen”

  Polarbröd om Rockströms förslag: ”Vi stöttar det – mänskligheten behöver ställa om”

  OX2 om Rockströms förslag: ”Vi skulle få se många nya affärsmodeller och företag”

  Socialdemokraterna om Rockströms förslag: ”Sverige ska vara ett land som driver på”

  Sverigedemokraterna om Rockströms förslag: ”Riskerar att påverka vår konkurrenskraft”

  Kristdemokraterna om Rockströms förslag: ”Vi är positiva till att pröva möjligheten”

  Hagainitiativet om Rockströms förslag: ”Ett ambitiöst mål skapar nya affärsområden”

  Johan Rockström: ”Hela nationen kommer att behöva kavla upp ärmarna”

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.