Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Var tionde lädervara kan innehålla farliga ämnen

  Cirka 10 procent av lädervaror som handskar, klockarmband och mobilskal innehåller farliga ämnen i högre halter än vad som är tillåtet, visar en ny granskning av Kemikalieinspektionen. Ämnen som hittades var sexvärt krom och bly.

  Sexvärt krom kan ge allergi och är giftigt för miljön. Det kan också orsaka cancer om man andas in ämnet, vilket förekommer framförallt när lädret garvas. Även bly är giftigt för miljön och kan skada nervsystemet, påverka inlärningsförmågan och orsaka akut förgiftning vid höga halter.

  – Det är ett problem för både miljön och arbetsmiljön i tillverkningsländerna att läder garvas med krom. Rester av krom i lädret kan också innebära hälsorisker för de som använder lädervaror som kommer i kontakt med huden, säger Camilla Westlund, inspektör på Kemikalieinspektionen.

  Kemikalieinspektionen granskade 70 vanliga lädervaror. I åtta av dem hittades sexvärt krom eller bly i halter över gränsvärdena. Dessa varor var fem mobilskal, två par handskar och ett klockarmband. Efter Kemikalieinspektionens granskning har de varor som innehöll för höga halter av begränsade ämnen tagits bort från den svenska marknaden.

  Enligt Kemikalieinspektionen är det viktigt att företagen ställer tydliga krav på sina leverantörer.

  – För att undvika sexvärt krom och andra farliga ämnen i läder är det viktigt att företagen ställer tydliga kemikaliekrav på sina leverantörer och gör stickprover på sina varor. Det är företagens ansvar att se till att deras varor är säkra att använda, säger Camilla Westlund.

   


  SMB sprider miljönyheter. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla hemsidan och vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Swisha en slant till 123 270 12 33 för att stötta vårt arbete.

  >>Läs mer om vad vi vill göra här

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.