Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  Världens länder står fast vid Parisavtalet, trots Trump

  Foto: UN Climate Change (CC BY 2.0) (

  Sedan DonaldTrump vann presidentvalet har oron över att det internationella klimatsamarbetet skulle vara hotat vuxit sig stor Men på det nyligen avslutade FN-klimattoppmötet i Marrakech, Marocko, var världens ledare tydliga med att Parisavtalet fortsätter att gälla. 

  Över 190 länder har ställt sig bakom ett uttalande om att de fortsatt stöder Parisavtalet. De skriver bland annat att:

  We call for the highest political commitment to combat climate change, as a matter of urgent priority.

  Trumps motstånd mot Parisavtalet har inte smittat av sig på de andra länderna.

   Inte ett enda land har sagt att de kommer att följa efter om Trump och USA backar ur Parisavtalet, säger Alden Meyer, klimatanalytiker vid Union of Climate Scientists i Washington till Dagens Nyheter.

  Att världens länder är överens om att bekämpa klimatförändringarna innebär dock inte att dom är överens om vem som ska minska utsläppen med hur mycket.

  Eftersom arbetsplanen nu säger att detaljerna ska vara klara först 2018, var det förväntat att delegationerna skulle känna på varandra, snarare än förhandla för att nå framåt redan här i Marrakesh, säger Daniel Engström Stenson, som följt förhandlingarna på plats för Fores räkning, om ländernas nationella klimatplaner.

  Ett resultat från klimattoppmötet i Marrakech är fler samarbetsprojekt mellan rikare och fattigare länder för att fattigare länder ska få teknisk och ekonomisk hjälp att uppnå klimatmålen. Bland annat ska 50 miljoner dollar satsas på att underlätta för fattiga länder att mäta sina klimatåtaganden.

  Världens länder ska ge 81 miljoner dollar till klimatanpassning detta år i år, vilket är över det mål som finns uppsatt för detta år. Däremot var flera ö-nationer och fattigare länder missnöjda med att världens länder har svårt att komma överens om hur redan existerande skador på grund av klimatförändringarna ska hanteras.

  Under klimattoppmötet i Marrakech har det kommit flera olika klimatinitiativ från länder och andra aktörer. Bland dessa märks:

  • Under2coalition som består av regioner, delstater och motsvarande som vill minska utsläppen med 80–95 procent till 2050.
  • Världens mest utsatta länder, som samlas i gruppen Climate Vulnerable Forum, lovar att gå över till 100 % förnybart så snart som möjligt och är mycket angelägna om att temperaturökningen hålls så nära 1,5 grader som möjligt.
  • Många av världens storföretag har gått samman i gruppen RE100 och därmed sagt att de ska gå över till 100 % förnybar el.

  Klimatminister Isabella Lövin (MP) säger om klimatmötet att:

  Jag åker från Marrakech stärkt i min övertygelse om att Parisavtalet inte går att stoppa. Budskapet är tydligt från världsledare och näringsliv. Det är lönsamt att vara klimatsmart, den som inte hoppar på tåget står kvar som förlorare.

   

   

   

  Hej SMB-läsare!
  Vill du hjälpa oss nå 10 000 följare på instagram?

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   Hej SMB-läsare!
   Vill du hjälpa oss nå 10 000 följare på instagram?

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra