Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Nyheter

    Västerås antar ny finanspolicy – kommunens placeringar ska bli fossilfria

    Tillgångar investerade i kol, olja och gas ses som en stor finansiell risk. 

    I dag beslutade kommunfullmäktige i Västerås om en ny finanspolicy som innebär att kommunen inte ska placera pengar i fossilindustrin, det här framgår av ett inlägg på sidan Samarbete för Västerås, som Socialdemokraterna, Centerpartiet, Miljöpartiet och Kristdemokraterna ligger bakom.

    Marléne Tamlin, gruppledare för Miljöpartiet ska bland annat ha sagt så här om problematiken med att ha tillgångar investerade i fossilbolag:

    – Detta är inte bara ett hot mot klimat och miljö, och därmed vilket samhälle som egentligen finns kvar att gå i pension i, det är också en stor finansiell risk och dålig affär, med tanke på att minst 80 procent av funnen kol, olja och gas måste bli kvar under marken om vi ska lyckas med våra ambitioner att hålla uppvärmningen under två grader.

    Hon fortsatte berätta att uppdraget att förvalta västeråsarnas finansiella tillgångar måste tas på största allvar.

    – Jag är därför mycket stolt och glad att vi genom de föreslagna formuleringarna i finanspolicyn fastslår att vi ska divestera för en fossilfri finansförvaltning.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.