Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  “Vattenfalls kolkraft kostar samhället miljarder i hälsoeffekter”

  Foto: Greenpeace

  De samhällsekonomiska kostnaderna i form av hälso- och miljöeffekter av att elda kol är mycket högre än den vinst som energibolagen gör, menar Greenpeace.

  När tankesmedjan Fores häromveckan höll ett seminarium om Vattenfalls tyska brunkolsverksamhet förklarade Annika Jacobson, chef för Greenpeace i Sverige, att en utfasning av den tyska brunkolsverksamheten inte innebär att pengarna slängs i sjön, i alla fall inte sett ur ett samhällsekonomiskt perspektiv.

  – Kostnaden för samhället att elda kol är mycket högre än den vinst som energibolagen gör på kolet. Om man tar Vattenfalls kolkraftverk i Tyskland så orsakar de samhällskostnader på flera miljarder euro per år i bara hälsokostnader, sa hon under seminariet.

  I en rapport från European Environment Agency, EEA, från 2011, Revealing the costs of air pollution from industrial facilities in Europe (pdf), framgår att det ligger något i detta.

  EEA uppskattar i rapporten vad de utsläppsgenererande industrierna i EU under ett år kostade samhället i form av skador på hälsa och miljö, baserat på data från 2009.

  The cost of damage caused by emissions from the E-PRTR industrial facilities in 2009 is estimated as being at least EUR 102–169 billion.

  Av detta stod Vattenfalls kolkraftverk för mellan ungefär tre och fem miljarder euro. I rapporten har EEA sammanställt en lista över de 20 värsta utsläpparna, där samtliga av Vattenfalls tyska brunkolskolkraftverk finns med.

  Vattenfall Europe Generation AG Kraftwerk Jänschwalde
  Aggregated damage cost (million EUR)
  1 232 – 2 002

  Vattenfall Europe Generation AG Kraftwerk Boxberg
  Aggregated damage cost (million EUR)
  713 – 1 059

  Vattenfall Europe Generation AG Kraftwerk Lippendorf
  Aggregated damage cost (million EUR)
  677 – 1 107

  Vattenfall Europe Generation AG Kraftwerk Schwarze Pumpe
  Aggregated damage cost (million EUR)
  495 – 731

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.