Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Vattenfalls kolkraftsverk- ett fall för EU-domstolen

  Foto: Maxmax (Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license.)

  Vattenfalls kolkraftverk Moorburg pumpar upp stora mängder kylvatten från floden Elbe vilket får allvarliga konsekvenser för fisklivet i floden. Tyskland och Vattenfall har inte gjort tillräckligt mycket för att skydda fisklivet, menar EU-kommissionen som därför tar Tyskland till EU-domstolen för brott mot Habitatdirektivet. Detta är inte första gången som kolkraftverket i Moorburg är i juridiskt blåsväder. 

  Delstaten Hamburg har tidigare pressat Vattenfall till åtgärder för att skydda fisken och Vattenfall har byggt världens största fisktrappa, men mer behöver göras.

  – Tyskland har inte heller i tillräcklig utsträckning utrett andra alternativ (i valet av kylningsteknik, reds anm), eller kunnat demonstrera tillräckliga skäl för att åsidosätta allmänhetens intresse, säger kommissionens talesperson inom miljö, Enrico Briviohan till SvD Näringsliv.

  Om Tyskland förlorar i EU-domstolen så väntar böter och Vattenfall kan tvingas att göra mer för att skydda fisklivet i Elbe. Vattenfall tycker att det är för tidigt att svara på SvD Näringslivs fråga ”Vad händer om EU-domstolen kräver att ni vidtar fler åtgärder, kommer ni att kräva att Tyskland står för finansieringen i så fall?”. Rättsprocessen antas starta inom två år, skriver SvD Näringsliv.

  Detta är inte första gången som kolkraftsverket Moorburg utanför Hamburg är i juridisk blåsväder. Hamburg beslöt 2008 att kolkraftsproduktionen i Moorburg behöver minska med en tredjedel för att skydda vattnet i floden. Vattenfall stämde då den lokala domstolen och tog ärendet till Världsbankens skiljedomstol, ICSID. Men Vattenfall tog sedan tillbaka sin stämmning efter att ha kommit överens med Tyskland. Enligt tyska medier fick Vattenfall då signaler om att de skulle få nya vattenlicenser och möjlighet att bygga ett en kylanläggning, skriver Reuters. Men nu verkar det alltså som att EU-domstolen anser att de nya vattenlicenser Vattenfall fick strider mot EU:s habitatdirektiv.

  EU:s habitatdirektiv ska skydda djur och miljö. Enligt direktivet ska EU-länderna ”vidta åtgärder för att bibehålla eller återuppbygga en god bevarandestatus i fråga om naturliga livsmiljöer för vilda levande djur och växter.”, skriver Naturvårdsverket.

  Kolkraftsverket Moorburg utanför Hamburg kom igång i mars i år. Men det var från början planerat att komma igån 2012.  Vattenfall har redan tvingats skriva ner värdet med 10 miljarder. Det har fått VD:n Magnus Hall att kalla affären för ett misslyckande, skriver SvD Näringsliv.

  Det statliga svenska bolaget Vattenfall äger flera kolkraftverk i Tyskland och vill samtidigt öppna två nya kolgruvor. Vattenfall släpper ut 90 miljoner ton koldioxid per år. Kolet från de gruvor som Vattenfall vill öppna är lika mycket som hela Sveriges utsläpp under 24 år. Greenpeace skriver mer om Vattenfalls klimatpåverkan här och här.

  Som Supermiljöbloggen tidigare skrivit om så verkar det lite oklart vad regeringen vill göra med Vattenfall. Ministrar från både Socialdemokraterna och Vattenfall har vägrat att diskutera frågan, vilket Supermiljöbloggen skrivit mer om här. Miljöpartiet sa i valrörelsen även att ”alla investeringar i brunkol bör stoppas” och svarade ja på Greenpeace fråga om Vattenfalls produktion ska fasas ut. En vecka innan valet sa Miljöpartiet att det första beslut en ny regering borde fatta är att stoppa Vattenfalls nya brunkolsgruvor, vilket Supermiljöbloggen skrivit mer om här.

  UPPDATERING 20/4 11:55 .  Vi har lagt till stycket om Vattenfall och Världsbankens skiljedomstol, ICSID, efter tips från Ekopolitan.

  UPPDATERING 19/4 23:00  I en tidigare version av detta inlägg stod tidigare att Miljöpartiet sa att det första beslut en rödgrön regering borde fatta är att stoppa ”kolkraftverken”. Det Miljöpartiet sa i det utspelet var ”kolgruvorna” och ingenting annat.”  Vi har lagt till vad Miljöpartiet svarade i Greenpeace enkät.

   

   

   

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra