(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.

Vem sponsrar klimatförnekarna?

I ett läge där 97 – 98 % av forskarkåren är överens om att mänsklig påverkan orsakar global uppvärmning kan man fråga sig hur förnekelserörelsen kan fortsätta frodas. I Sverige är vi visserligen relativt förskonade, klimatförnekarna här är hänvisade till periferin. Ofta återfinns de i högerpopulistiska grupper, som förenas av ett motstånd mot de flesta skatter, eller hos konspirationsteoretikerna på vaken.se.

Charles och David Koch

Men i vissa länder ser det annorlunda ut. Framförallt i USA. Så sent som förra presidentvalet var klimatförändringarna allmänt accepterade bland amerikanska politiker. Både Obama och Mccain uttryckte stöd för det vetenskapliga konsensus som finns. Men därefter började opinionen svänga, stödet för klimatforskningen föll drastiskt hos republikanska väljare, från 50 till 30 %, och vid kongressvalet 2010 hade frågan blivit en vattendelare mellan demokrater och republikaner. Vad var det som hände efter 2008?

Ett viktigt svar är att tea party-rörelsen då började växa fram, men vad var orsaken till att den rörelsen började spira just då? Tea party-rörelsen kännetecknas av en väldigt decentraliserad struktur, de har ingen formell ledare och ingen egentlig organisation, vid första anblick framstår det som en spontan folklig massprotest. Så ser dock inte verkligheten ut, bakom Tea party-rörelsen döljer sig en rad olika olika organisationer som bidrar med resurser och kompetens. Organisationer som americans for prosperity, the heritage foundation och Cato institutet. Bakom dessa står i sin tur David och Charles Koch, två bröder som är oljemiljardärer och amerikas fjärde, respektive femte rikaste personer. Trots deras rikedom var bröderna tills för ett par år sedan i stort sett okända, men efter att bland annat greenpeace hade grävt i tea party-rörelsens finansiering blev de desto mer omnämnda.

Det visade sig att Kochbröderna hade försett klimatförnekargrupper med 31 miljoner dollar mellan 2005 och 2009, men genom att slussa pengarna via olika led, och olika organisationer (som de själva driver) så hade de kunnat dölja pengarnas ursprung. Kochbrödernas arbete mot regleringar av marknaden har pågått i många år, deras mest kända institution, Cato-institutiet grundades redan 1977, men genom tea party-rörelsen har de lyckats få ett tidigare oöverträffat genomslag. Strategin har varit liknande den som tobaksindustrin använde sig av, oavsett vilka nya rön som kommer fram hävdas det att det råder oenighet inom forskarkåren, och att fler studier behövs innan vi kan vara säkra.

För den som vill gräva ned sig i tea party-rörelsens framväxt rekomenderas astro turf wars. (trailer nedan).

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

Läs vad vi vill göra
Tipsa!

Tipsa oss

Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Du kan nu spara nyheter!

  Lägg till något för att läsa senare eller att kunna återkomma till.

  OBS! De sparas endast i den här webbläsaren.