Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  Förra året spenderade svenskarna 80 miljarder på att shoppa under december månad. Och julhandeln förväntas slå nytt rekord i år igen. Samtidigt landade regeringens totala klimat- och miljöbudget för 2020 på 12 miljarder. Den obekväma sanningen är alltså att vi julshoppar upp Sveriges totala årsbudget för att åtgärda klimatkrisen – på bara en månad.

  Inte nog med att julhandeln, som slagit rekord 17 år i rad (som enbart brutits med en marginell dip 2012), förväntas göra så även 2019. Även försäljningen på Black Friday spås öka med hela tjugo procent i år. Black Friday, i år den 29 november, är också den dag som man brukar räkna inleder julhandeln. Och i år förväntas vi shoppa för 7 735 kronor per person i december månad.

  Den här trenden har inte gått obemärkt förbi av konsumtionskritiker. ”Vi shoppar sönder våra barns framtid”, menar flera framträdande profiler från miljörörelsen i en debattartikel i Aftonbladet.

  ”Planetpaketet” som regeringen släppte i höstbudgeten i september innehåller klimat- och miljöreformer för 2,9 miljarder, som har kallats ”ett rejält kliv framåt för svenskt miljöarbete”. Paketet innehåller stora satsningar på bland annat Klimatklivet, Industriklivet, laddstolpar till elfordon, rena hav och pollinerande insekter.

  Vi gör en omfattade satsning på miljö- och klimat. Vi kommer satsa 2,9 miljarder kronor i budgeten, ett rejält kliv framåt för svenskt miljöarbete. Sammantaget uppgår pengarna för klimat och miljö till 12,5 miljarder kronor årligen i den nya budgeten, säger Per Bolund under presskonferensen då höstbudgeten offentliggjordes.

  Även om 2020 års budget med sina drygt 12 miljarder är den mest ambitiösa satsningen på klimat- och miljöåtgäder någonsin, så kommer det inte att räcka. På långa vägar. Enligt FN:s klimatpanel IPCC kommer staten att behöva investera närmare 100 miljarder per år för hela samhällets klimatomställning. Är nya rekord för både julhandeln och Black Friday det vi ska sträva efter med dessa siffror i bagaget?

  Skippa Black Friday – gör som över 200 företag, organisationer och influencers världen över och haka på White Monday istället. White Monday är den globala rörelse som pekats ut som lösningen till överkonsumtionen, reahysterin och köphetsen som representerar Black Friday.


  SMB bevakar Black Friday, julhandeln och klimatpolitiken – och hur de hänger ihop. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla hemsidan och vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Swisha en slant till 123 270 12 33 för att stötta vårt arbete.

  >>Läs mer om vad vi vill göra här

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.