Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  ”Vi klättrade på 10 000 år gammal is som inte kommer finnas kvar nästa vecka”

  Foto: Christian Pondella/Red Bull Content Pool

  När Årets Äventyrare 2015 Will Gadd för tio år sedan satte upp målet att erövra världens största glaciärer visste han inte att skulle behöva tävla mot den globala uppvärmningen. Nu vill han uppmärksamma effekterna av klimatförändringarna med fotografier från hans klättring på Kilimanjaros glaciärer.  

  image_proxy_large (4)
  Foto: Christian Pondella/Red Bull Content Pool

  Will Gadd är uppvuxen i Canmora, Alberta i Kanada. En provins där kontroversiell sandutvinning liksom gas och oljeindustrin har starka fästen. Han säger till The Guardian att han aldrig varit med på ”miljötåget” förrän han nu med egna ögon sett effekterna av klimatförändringarna.

  – Vi klättrade på is som var minst 10,000 år gammal och som inte kommer finnas kvar där nästa vecka.

  image_proxy_large
  Foto: Christian Pondella/Red Bull Content Pool

  Det var i oktober i höstas som Gadd gav sig ut för att klättra på Kilimanjaros glaciärer. Han berättar till The Guardian att de klättringar han på förhand planerat att genomföra fick läggas om då isen redan var borta. Enligt en rapport från 2012 av NASA har uppskattningsvis 85 procent av glaciärisen på Kilimanjaro försvunnit mellan åren 1912 och 2011. Enligt samma rapport riskerar återstoden av isen att försvinna innan 2060. Andra rapporter pekar emellertid på att isen kan komma att försvinna redan innan år 2020.

  image_proxy_large (1)
  Foto: Christian Pondella/Red Bull Content Pool

  Gadds bilder var ursprungligen tänkta som souvenirer till hans två barn. Nu hoppas han hitta en större publik och vill att hans bilder ska kunna inspirera till ytterligare miljöåtgärder. Enligt Gadd kan fotografierna från klättringen liknas vid foton som dokumenterar utdöende arter.

  – Att visa dessa bilder tror jag kommer vara till hjälp för att övertyga de som tvivlar. Alla som ser dessa bilder måste ställa sig frågan; varför ser det ut så här?

  image_proxy_large (2)
  Foto: Christian Pondella/Red Bull Content Pool

  Klicka här för att se fler av de minst sagt uppseendeväckande bilderna från Gadds expedition.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.