Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  "Vi matar elden trots att medlen för att släcka den finns inom räckhåll"

  Foto: Thomas Millot

  Vi måste tredubbla våra ansträngningar till 2030 om vi ska kunna begränsa den globala uppvärmningen till 2 grader. Det visar den nya Emissions Gap Report 2018 från FN:s miljöprogram UNDP.
  Supermiljöbloggen rapporterade i september om att vi nått gränsen för att kunna nå Parisvatalets 1.5 gradersmål. Nu är det två grader som vi kan sikta emot. Men inte ens det kommer vi att klara av med dagens ansträngningar, menar den nya FN-rapporten. Mer realistiskt om vi fortsätter på nuvarande utvecklingskurva är tre graders uppvärmning till år 2100 – med förödande konsekvenser för jordens ekosystem och människors överlevnad.

  Om IPCC-rapporten representerade ett brandlarm är den här rapporten mordbrandsutredningen, säger chefen för FN:s miljöprogram, Joyce Msuya, i ett pressmeddelande.

  Enligt rapporten är våra nuvarande och planerade åtgärder inte tillräckliga. Vi måste tredubbla våra ansträngningar om vi ska kunna begränsa den globala uppvärmningen till 2 grader. För att kunna uppnå 1.5 gradersmålet måste vi femdubbla våra ansträngningar.

  Forskningen är tydlig; trots det ambitiösa klimatarbetet vi sett hittills så måste regeringarna arbeta ännu snabbare. Det är bråttom. Vi matar elden trots att medlen för att släcka den finns inom räckhåll, säger Msuya.

  Den nya FN-rapporten kommer i kölvattnet av IPCC:s specialrapport från tidigare i år, som konstaterade att våra utsläpp måste ner på noll år 2050 om vi ska klara 1.5 grader. För att uppnå det måste utsläppen halveras till 2030. Också världsmeteorologiorganisationen WMO:s senaste rapport visar att koldioxidhalterna i atmosfären nådde nya rekordnivåer förra året, vilket ytterligare understryker IPCC:s och FN:s budskap om hur bråttom det är.


  SMB bevakar de globala nivåerna av växthusgaser. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla hemsidan och vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Swisha en slant till 123 270 12 33 för att stötta vårt arbete. 

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra