Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  ”Vi söker en person som ska få dussintals svenska städer att divestera ur fossilindustrin”

  Foto: Anders Hellberg

  Hallå där Olivia Linander, kampanjsamordnare på Fossil Free Sverige och 350.org, som har en ny tjänst ute…

  Kan du berätta lite om jobbet?

  – Vi söker en person som ska få dussintals svenska städer att divestera ur fossilindustrin! Tjänsten handlar främst om att koordinera den del av Fossil Free-kampanjen som riktar sig till just städer. Genom att arbeta med såväl politiker och tjänstemän som medborgare och aktivister är förhoppningen att personen kommer både stärka vår växande gräsrotsrörelse och säkra fler segrar för kampanjen.

  Vad är anledningen till att ni utökar?

  – Svenska städer är verkligen på hugget! Att divestera ur kol, olja och gas blir ett allt mer omtalat koncept. Dessutom är det många som drar igång egna Fossil Free-kampanjer runtom i Sverige. Rörelsen för att divestera växer helt enkelt långt snabbare än vi förväntat oss, och ensam hinner jag inte med att dra i alla viktiga trådar. Därför tänkte vi på 350.org att vi vill bli två i Sverige. Vi utökar även på andra håll i den europeiska kampanjen – vi vill kunna stötta det växande engagemanget och driva på utvecklingen åt rätt håll.

  Om man är intresserad av tjänsten, kan du ge någon ledtråd om vilken sorts erfarenhet och expertis ni letar efter?

  – Detta är en tjänst som ”junior campaigner”. Vi vill att personen har minst ett års erfarenhet av att kampanja kring en politisk fråga – det behöver inte vara miljö – och av att organisera på gräsrotsnivå. Personen ska förstås vara grym på att peppa till engagemang, och samtidigt kunna sköta den viktiga kommunikationen med till exempel politiker och investerare. Att vara kreativt och strategiskt lagd, och med en god förmåga att samarbeta, är grundläggande.

  Du som redan jobbar på 350, vad skulle du säga är det bästa med jobbet?

  – Att driva den här kampanjen för 350.org är att vara en viktig del i en internationell gräsrotsrörelse, som förändrar världen. Det är det bästa. Och 350 är verkligen en gräsrotsorganisation. Planeringen sker först och främst botten upp. Därför blir det jag och personen med denna tjänst som tillsammans med kampanjarna runtom i landet gör upp strategin för Fossil Frees arbete i Sverige det närmsta året. Sen påverkar det i sin tur hur 350.org kommer jobba i övriga Europa och globalt. Och med den friheten följer förstås en hel del ansvar!

  ___

  Mer information om jobbet finns i 350.orgs jobbutlysning.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.