Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Wijkman: Reinfeldt har fel attityd

  Romklubbens ordförande ser stor betydelse av att Sverige går före i klimat- och energiarbetet.

  Under den två dagar långa vindkraftskonferensen som i veckan anordnades av branschorganisationen Svensk Vindenergi i Stockholm diskuterades varför det inte händer mer i den svenska klimat- och energiomställningen.

  Bland annat fick de två politiska veteranerna Anders Wijkman och Maud Olofsson ge sin syn på saken.

  Anders Wijkman, nu ordförande för Romklubben, tidigare bland annat europaparlamentariker för Kristdemokraterna, konstaterade att det är lätt att vara efterklok och att det finns mycket som Sverige och Europa borde ha gjort annorlunda på klimatområdet. Men, påpekade han, det är inte för sent att rätta till.

  – Men då krävs ledarskap. Både Maud och jag har ju jobbat i EU och vi vet att om ett par länder driver på i en viss riktning, då händer det som regel någonting. I dag driver ingen på i den här frågan. Jag tycker det verkar som om Reinfeldt är ganska nöjd, han säger: ”ja men vi i Sverige har gjort ganska mycket, så vi kan liksom sätta oss lite tillbaka och vänta på de andra”. Det är totalt fel attityd, för världen behöver bra exempel. Vi har de absolut bästa förutsättningarna tillsammans med Norge att bygga ut det förnybara ännu mer.

  Maud Olofsson, före detta centerpartiledare och energiminister, höll med om att det är problematiskt att klimat- och energifrågan i stort försvunnit från den europeiska dagordningen, där den ekonomiska krisen tagit allt fokus. Hon påpekade dock att väljarna kan få politikerna att börja agera igen.

  – Jag tror att det behövs ett tryck utifrån. Politiker är väldigt känsliga för vad väljare tycker, och de blir utvärderade vart fjärde år. Tycker väljarna att klimatfrågan är viktig då driver också politikerna det. Tycker väljarna att ekonomin är viktigare eller att andra frågor är viktigare, då driver man de frågorna. Det är ganska enkelt, egentligen. Och jag tror att tyvärr är det så att i den politiska debatten orkar vi bara diskutera en fråga i taget. Så jag skulle vilja lägga tillbaka det till väljarna. Ni måste se till att det här blir en viktig fråga.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.