Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  World Economic Forum: Johan Rockström om den fjärde revolutionen

  Foto: World Economic Forum (CC BY-SA 2.0)

  För en månad sedan avslutades klimatförhandlingarna i Paris. Idag påbörjas World Economic Forum i Davos och makteliten är än en gång samlad. Mötets övergripande tema är den fjärde industriella revolutionen, en utveckling där teknologin visar vägen och allt fler processer automatiseras. Allas vår Johan Rockström har skrivit några ord om ämnet och vad den här revolutionen innebär för miljön.

  Först kom ång-och vattenkraften, sedan elektriciteten och massproduktionen. Något senare hittade vi elektronik och IT. Nu föreslås vi ha landat i en fjärde industriell revolution, den digitala. En revolution vars hastighet, omfattning och genomslag saknar historiskt motstycke.

  I en text publicerad på World Economic Forums hemsida uppmanar Johan Rockström deltagarna i Davos att använda den fjärde industriella revolutionen för att uppnå de mål som fastställdes i Paris förra månaden. Han lyfter även fram vikten av att driva fram långsiktiga lösningar som kan överbrygga globala ojämlikheter.

  Den här revolutionen är också unik därför att idéer aldrig tidigare har spridits så snabbt. Aldrig förr har individer haft så mycket makt. Och aldrig tidigare har teknologin inte bara haft makten att förändra liv, ekonomier och samhällen, utan också makten att ändra jordens biosfär.

  I texten tar han även upp begreppet antropocen, en ny tidsålder skapad av människan, och menar att människan nu mer än någonsin är ansvarig för planetens långsiktiga välmående.

  Med tanke på det nya ansvar som mänskligheten har i fråga om jordens långsiktiga stabilitet…måste ny teknologi vara hållbar och bygga på principer om att inte överskrida planetens begränsningar. Men, mer än så, de bör också sträva efter att öka samhällens, ekonomiers och planetens motståndskrafter.

  World Economic Forum pågår den 20-23 januari och kommer att lyfta globalt angelägna frågor såsom ekonomi, hälsa och miljö. Rockströms text i dess helhet går att läsa här.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.