Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  WWF: ”Sverige behöver skydda mer natur”

  Ny rapport ger helhetsbild av planetens tillstånd.

  I går lanserade Världsnaturfonden WWF sin Living Planet Report 2016 (pdf). Här ges en helhetsbild av planetens tillstånd, och här redogörs även för trycket på naturresurserna och förändringar i den biologiska mångfalden och i ekosystemen.

  Någon munter läsning är det inte. WWF sammanfattar några av resultaten så här i ett pressmeddelande:

  • Sedan 1970 har bestånden av fåglar, däggdjur, amfibier, reptiler och fiskar minskat med 58 procent.
  • 90 procent av alla kommersiella fiskbestånd i världen är överfiskade eller fiskade till sin maxgräns. Bara 10 procent av fångsten kommer från ett hållbart fiske.
  • 239 miljoner hektar naturskog har försvunnit sedan 1990 – en yta lika stor som fem Sverige. Främsta skälen är avskogning för soja och palmoljeproduktion samt ohållbart skogsbruk.

  En av de viktigaste lösningarna för att komma tillrätta med detta är att skydda stora arealer av naturen.  Enligt WWF gäller detta även för Sverige, som har uppsatta mål till år 2020 både vad gäller skydd av områden till havs och till lands.

  – Det är kort tid dit, och vi har väldigt mycket kvar att göra, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF, till Supermiljöbloggen.

  Och han har rätt. Andelen marint områdesskydd för hela Sveriges havsområde omfattar i dagsläget 6,6 procent av havsarealen, enligt Havs- och vattenmyndigheten (pdf), medan målet är minst 10 procent till år 2020. Och ett etappmål säger att det formella skyddet av skogsmark nedan gränsen för fjällnära skog ska öka med 150 000 hektar till 2020 räknat från 2012, men här återstår fortfarande 60 000 hektar, enligt Naturvårdsverket (pdf).

  I sin rapport konstaterar WWF vidare att Sverige tillhör ”värstingligan” när det gäller ekologiska fotavtrycket i världen, vilket framför allt är kopplat till vår konsumtion. WWF menar att regeringen har ett stort ansvar även här och lyfter därför fram följande krav till politikerna:

  • Ta fram mål för att minska våra konsumtionsbaserade utsläpp
  • Utarbeta en strategi för hur vi halverar Sveriges köttkonsumtion
  • Stopp för nyförsäljning av fossildrivna bilar – om möjligt till 2025

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.