Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  WWF: ”Vi måste minska matsvinnet och äta mer vegetariskt”

  Planet Earth from space showing North America and the Atlantic and Pacific Oceans. Foto: NASA / WWF

  I dag inträffar Overshoot day, dagen då mänskligheten gjort av med hela årets ekologiska budget. 

  Global Footprint Network har i samarbetar med Världsnaturfonden WWF analyserat när på året som konsumtionen överstiger vad naturen kan förnya. Det handlar exempelvis om avskogning, överfiske och ökade koldioxidutsläpp i atmosfären.

  1987 landade Overshoot day den 24 december. Sedan dess har dagen ständigt skjutits framåt, 1995 till den 7 oktober, 2005 till den 29 augusti och i år alltså till den 8 augusti.

  Men enligt WWF går det att vända den negativa trenden. Carina Borgström-Hansson, expert på ekologiska fotavtryck på WWF, nämner i ett pressmeddelande några exempel på vad man som privatperson kan göra för att bidra till att planeten ska fortsätta vara en beboelig plats också i framtiden.

  – Förutom omställning till förnybar el och klimatsmartare resvanor behöver vi minska matsvinnet och äta mer vegetariskt i de rikare länderna.

  Hon utvecklar resonemanget i en intervju med Dagens Nyheter:

  – Vi brukar utgå från fyra B:n bilen, biffen, bostaden och börsen. Bilen står för transporter att man kan cykla och åka tåg i stället för att  åka bil och flyga. Biffen står för att man kan äta mer vegetariskt. Bostaden handlar om att se över elen och värmen i sitt boende och när det gäller börsen kan man exempelvis se över vilka fonder man sparar i. Nästan alla har ett pensionssparande och ett telefonsamtal till banken för till att de fonder man sparar i stöttar förnybar energi istället för fossila bränslen kan göra skillnad.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.