SMB värvar ”Sveriges första lokala klimatreporter”
Supermiljöbloggen är superglada över att presentera redaktionens senaste tillskott – Jan Lindsten! Jan har arbetat som journalist med fokus på miljö- och energifrågor i flera decennier. De senaste åren har han – som landets enda heltidstjänstgörande klimatreporter i lokalmedia – bevakat klimatkrisen åt Borås Tidning.
Hej och välkommen Jan! Berätta lite om dig själv för Supermiljöbloggens läsare – vem är du?
– Jag är uppvuxen i Göteborg under 60-talet. Jag har alltid haft ett brinnande intresse för miljö- och resursfrågorna och har ägnat stora delar av mitt journalistiska arbetsliv åt att bevaka dem. Under min senare tonårstid var jag aktiv i den lokala miljörörelsen. Då var kollektivtrafiken och minskad biltrafik i centrala staden stora frågor, liksom kärnkraften. Sedan 2004 bor jag och min fru på en liten skogsgård strax utanför Alingsås, där vi både odlar köksväxter och håller bin.
Du har länge arbetat med miljöjournalistik. Vad fick dig att vilja jobba inom det här området?
– Under min uppväxt var Göteborg en stad med så gott som alltid pålitliga vintrar, vi kamrater hade alla sparkar som vi använde som plogar ibland, och kommunen spolade alltid lekplatsens gräsmatta på vintrarna så vi fick hockeyis. Allt detta självupplevda kontrasterar mot dagens ytterst korta, ibland obefintliga vintrar på västkusten – en vittnesbörd om den galopperande klimatuppvärmningen vi är inne i.
– Mitt intresse fick ta sig uttryck i att journalistiskt bevaka miljö-, resurs- och energifrågorna. På Borås Tidning gavs en möjlighet, vid sidan om mina övriga arbetsuppgifter inom kommun- och regionbevakning, att både nyhetsmässigt och i reportage skriva om kärnkraft, kemikalieproblem inom textilindustrin, kärnkraften, naturvård, den katastrofala fiskepolitiken och mycket annat. Från början av sekelskiftet har jag i allt ökande grad skrivit om klimatet och efter den extraordinärt varma sommaren 2018 biföll arbetsgivaren mitt önskemål om att bevaka klimatkrisen på heltid.
Vilka frågor kommer du bevaka lite extra för SMB?
– Jag kommer att försöka bistå med allmänt nyhetsarbete allt efter läge och behov, men ska försöka hålla särskild koll på det rent vetenskapliga kunskapsläget beträffande klimatförändringarna. Arbetet inför höstens globala klimatmöte i Glasgow, det sannolikt hittills viktigaste, vill jag försöka följa och rapportera om så gott det går.
– I min egen hemregion, Västsverige, sker ofta i det tysta stora förändringar och projekt inom den koldioxidtunga industrin som följs, uppmuntras och stöttas av regionens akademier och högskolor liksom politiska församlingar. Det finns en rätt stor beredskap och villighet att ta sig an klimatutmaningen – även om väldigt mycket fattas – och det är viktigt att dessa positiva processer också skildras för Supermiljöbloggens läsare.
Nyfiken på resten av redaktionen? Här kan du läsa mer om våra skribenter. Supermiljöbloggen har sedan starten 2010 drivits helt ideellt.
SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till