Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  Miljardinvesteringar i 250 bolag kopplade till kol, olja och fossilgas avyttras.

  SMB har tidigare rapporterat om att svenskarnas pensionspengar förvaltas i bolag som driver på klimatkrisen. Många miljarder satsas exempelvis i fossilindustrin och företag som skövlar regnskog.

  Därför var det glädjande när Första AP-fonden i mars 2020 meddelade att de ska bli helt fossilfria.

  Nu meddelar även Andra AP-fonden att de har avinvesterat 250 bolag med koppling till fossilindustrin. Bland annat innefattas kraftbolag som får mer än hälften av sina pengar från förbränning av fossila bränslen. Enligt Greenpeace rör det sig om investeringar till ett värde av 8 miljarder kronor.

  Men fonden är ännu inte helt fossilfri. Enligt beslutet får inga investeringar göras i verksamheter där 1 procent av intäkterna kommer från kol, mer än 10 procent från olja och mer än 50 procent från fossilgas. Det innebär att vissa tveksamma investeringar fortfarande kan finnas kvar.

  Andra AP-fonden menar dock att de ska fortsätta ställa om sin förvaltning så att alla pengar så småningom förvaltas i linje med Parisavtalet. Målet är att fondens alla investeringar ska ha netto-nollutsläpp 2045. Fonden uppger att en viktig orsak är att det minskar den finansiella risken när världen ställer om till fossilfritt.

  Greenpeace, som länge kampanjat mot AP-fondernas innehav, är positiva till nyheten:

  Nu ser vi början på en global trend där fler och fler investerare börjar tänka om och slutligen överge fossilbolagen. Att andra AP-fonden nu säljer ut sina fossila innehav är såklart väldigt goda nyheter och något vi kampanjat för länge. Nu krävs att de kvarvarande pensionsfonderna följer efter skyndsamt. För den som vill värna klimatet och minska sin finansiella risk finns inget annat alternativ, säger kampanjledare Rolf Lindahl.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.