Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Positiva nyheter

  Äntligen grönt ljus för statligt biogasstöd

  Tunga lastbilar kan med fördel drivas med flytande biogas, och både Volvo och Scania har satsat på modeller för LBG, flytande biogas. Foto: Roberto Hanas / Unsplash License

  Det länge aviserade statliga stödet till biogasproduktion går nu igång. Regeringen har lagt fram förordningen som fördelar 1,9 miljarder kronor till och med 2024, med en tänkt fortsättning till år 2040.

  Vi ser ett ökat intresse både att använda biogas och att investera i biogasproduktion. Ökad biogasproduktion har identifierats som en viktig åtgärd för att fasa ut beroendet av rysk gas, utöver att medverka till att nå klimatmålen. Det säger Energigas Sveriges vd Maria Malmqvist.

  För producenterna innebär stödet ett bidrag på 30 öre per kilowattimme biogas, CNG. Biogasen kan användas direkt som fordonsbränsle eller som ersättning för fossilgas i industrin sedan den uppgraderats, renats, till ren metangas.

  Ytterligare 15 öre per kilowattimme ges i stöd till så kallad förvätskning av biogasen. Det innebär att den kyls och blir flytande. Därmed komprimeras energiinnehållet och biogasen blir istället LBG, liqueified biogas, som kan användas till fartyg och tunga lastbilar med stort energibehov. De båda svenska lastbilstillverkarna Scania och Volvo och andra europeiska märken har satsat på modeller där flytande gas används.

  Svenska biogasproducenter har länge hämmats av de osäkra villkoren och osund priskonkurrens från dansk statligt subventionerad biogas, vilket SMB tidigare berättat om.

  Men produktionen beräknas nu med ett fastlagt långsiktigt stöd stiga från dagens cirka två terawattimmar (Twh) per år till tio Twh år 2030. Detta räcker långt ifrån för att ersätta nuvarande inrikes konsumtion av fossila drivmedel, som uppgick till cirka 68 Twh år 2020, enligt statistik från Energimyndigheten. Men som ersättning för bensin till exempel på platser där eldrivna personbilar passar sämre, och i flytande form i tyngre lastbilar eller för fartygsdrift kan biogasen bli ett viktigt stödben i omställningen.

  Regeringen tänker sig att biogasen ska få kontinuerligt stöd långt framåt, men kan av naturliga skäl inte lägga fram löften för kommande mandatperioder. Enligt regeringens pressmeddelande ska stödet utvärderas i en ”kontrollstation” år 2024.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.