Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  Världens hittills största eldrivna kryssningsfartyg har satts i drift. Positivt då sjöfarten på flera sätt är en riktig miljöbov.

  Sjöfart innebär en rad miljöproblem, varav enorma koldioxidutsläpp är ett. Trots det transporteras hela 90 procent av alla internationella handelsvaror via sjötransporter.

  Till det kommer de kanske ännu mindre nödvändiga kryssningsfartygen som årligen transporterar många miljoner turister. Vad många inte vet är dock att kryssningsfartygs klimatpåverkan kan vara större än flygets.

  Det går inte att flytta på ett lyxhotell ute till havs utan att det går åt stora resurser, förklarar skeppsbyggnadsingenjören Hans Otto Kristensen för Expressen.

  Positivt är dock att allt mer sjöfart elektrifieras, vilket minskar dess klimatpåverkan. Ett steg är att världens hittills största elektriska kryssningsfartyg satts i drift, rapporterar Ny Teknik.  

  Det gäller fartyget Yangtze River Three Gorges 1 i Kina som nu genomfört sin jungfrutur. Det har en längd på 100 meter, bredd på 16,3 meter och en batterikraft på 7 500 kWh. Upp till 1 300 passagerare kommer att kunna transporteras på fartyget. 

  Ett motsvarande konventionellt fartyg beräknas förbruka 530 ton bränsle per år och generera koldioxidutsläpp på omkring 1 660 ton.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.