Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Positiva nyheter

  BP lovar dra ner på olja och gas

  Foto: BP

  Oljejätten BP planerar dramatiska förändringar i sin fossiltunga verksamhet. Till 2030 ska företaget minska fossilproduktionen med 40 procent och sluta leta efter olja och gas i nya länder. Men hur mycket är löftena värda?

  Det brittiska oljebolaget BP är en av världens största producenter av fossil energi. Under 2019 producerade fossiljätten över två miljoner fat olja – varje dag.

  Men nu verkar BP börjat inse att framtidens energi inte kommer från kol, olja och gas. Efter att ha pressats av sina delägare, däribland Church of England, gick företaget tidigare under året ut och berättade att BP ska följa Parisavtalet och nå netto noll utsläpp till 2050.

  Ersätter fossilt med förnybart

  Nu har företaget dessutom presenterat en plan för hur minskningen ska gå till, rapporterar Reuters. Produktionen av olja och gas ska minska med 40 procent det närmaste decenniet. BP lovar också att de ska sluta leta efter fossil energi i nya länder. Samtidigt ska investeringarna i ”low carbon energy” öka tiofaldigt, till 5 miljarder US-dollar per år. Det rör sig bland annat om storsatsningar på elektrifiering och bioenergi. Enligt företaget kommer detta minska utsläppen med en tredjedel.

  Det här gör BP till det första stora oljeföretaget som i detalj berättar hur energiomställningen kommer se ut, rent praktiskt, säger Pavel Molchanov, senior energianalytiker, till Washington Post.

  Men det finns goda skäl att vara skeptisk till löften från en industri vars hela verksamhet hittills bara förvärrat klimatkrisen. Senast i förra veckan avslöjade Unearthed att BP använt pengar avsatta för projekt med låg klimatpåverkan för att hitta ny fossil energi. De bygger också en del av sina klimatlöften på fossilgrundad vätgas och förhoppningar om omdebatterad koldioxidlagring.

  Början på slutet?

  Trots detta kan BP:s agerande vara början på ett skifte i fossilbranschen. De globala utsläppen behöver minska radikalt de närmsta tio åren, och delmål med korta tidsspann har hittills lyst med sin frånvaro i fossilindustrins långsiktiga klimatplaner. Det bästa för klimatet hade så klart varit att stänga ner all fossil verksamhet omedelbart, men för att vara oljeindustrin är detta ändå ett stort steg. Förhoppningsvis kan det ge ringar på vattnet och även påverka andra företag i branschen.

  Även Greenpeace välkomnade beskedet om BP:s fossilexit, trots att det fortfarande finns utrymme för förbättring.

  BP har insett det omedelbara behovet av att minska koldioxidutsläppen under kommande decenniet. Drastisk nedskärning av olje- och gasproduktionen i kombination med investeringar i förnybar energi är vad Shell och den övriga oljeindustrin behöver göra för att världen ska ha en chans att möta de globala klimatmålen. BP måste gå längre och avsluta sitt ägande i det ryska oljebolaget Rosneft. Men detta är en nödvändig och hoppfull början.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.