Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  Danska regeringen satsar över motsvarande 1,68 miljarder svenska kronor på att främja växtbaserade livsmedel. Det är en del av ett nytt danskt klimatavtal för livsmedel och jordbruk, rapporterar danska DR.

  Satsningen är godkänd av alla större partier i Danmark och i dess skrivelse står att växtbaserade livsmedel måste vara en ”central del i den gröna omställningen”. I och med det här förbinder sig den danska regeringen att skapa tydliga mål och en nationell handlingsplan för växtbaserade livsmedel.

  Bland annat kommer pengarna att gå till att stödja jordbrukare som odlar växtbaserade livsmedel, jäsningstillverkade proteiner, odlat (från celler) kött och djurfoder. Pengarna ska även användas för att stödja produktutveckling och marknadsföring.

  Det är den hittills största satsningen som ett enskilt EU-land gjort inom det här området och nyheten har mottagits väl. Rune-Christoffer Dragsdahl, generalsekreterare för Vegetarian Society of Denmark, gläds åt att Danmark enligt honom nu är ett föregångsland:

  Det är banbrytande att vi kommer att ha en nationell handlingsplan för växtbaserade livsmedel med specifika mål, och att Danmark kommer att investera mer än 1 miljard kronor på detta område. Detta är ett av de största belopp som något land har investerat i växtbaserad utveckling, Rune-Christoffer Dragsdahl

  Även den internationella ideella organisationen The Good Food Institute Europe som arbetar för att förändra köttindustrin till att bli mer växtbaserad har uttalat sig positivt:

  Med detta tillkännagivande har Danmark insett den enorma potentialen för hållbara proteiner att driva ned jordbruksutsläpp och etablerat sig som Europas största offentliga investerare i växtbaserad innovation, säger Acacia Smith, policychef på Good Food Institute Europe.

  Satsningen är även i linje med klimatforskningen som visar att en minskad köttkonsumtion är gynnsam för klimatet. 

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.