Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Positiva nyheter

  EU förbjuder de 200 värsta PFAS-kemikalierna

  Nu ska vattenanvändningen minska som del i klimatanpassningen Foto: Simon Kadula / Pixabay

  Europeiska Unionen klubbar nu ett totalförbud mot 200 av de svåraste så kallade PFAS-kemikalier från och med februari år 2023. Samtidigt pågår arbetet för att fasa ut fler av de tusentals PFAS-ämnen som används av människan.

  Det framgår av ett pressmeddelande från svenska Kemikalieinspektionen, som tillsammans med sin tyska motsvarighet UBA tog initiativet till förbudet.

  PFAS består av bortåt 5 000 likartartade kemikalier, med mycket breda användningsområden. De används i allt från brandsläckningsskum till olika slags kosmetika och hudvårdsprodukter, vattenavvisande textiler, ytskikt i stekpannor med mera.

  En gemensam nämnare är att kemikalierna är mycket långlivade och svårnedbrytbara. Somliga av dem är praktiskt taget onedbrytbara. Därför återfinns de numera överallt i naturen, och även rentav i olika vävnader hos mänskliga foster, vilket Supermiljöbloggen nyligen berättat om.

  Långtidseffekterna av att exponeras för ämnena är ännu dåligt utforskade. Medicinska studier påvisar dock en klar påverkan på immunsystemet, och somliga PFAS misstänks starkt för att vara cancerframkallande och störa fertiliteten.

  Hittills har enbart några få av dessa kemikalierna förbjudits inom EU, till exempel PFOS som ligger bakom förgiftningen av flera dricksvattentäkter i Sverige efter att brandsläckningsskum läckt in i täkterna. Uppsala kommuns vattenbolag har till exempel stämt försvarsmakten och kräver mångmiljonbelopp i skadestånd.

  De kemikalier som nu förbjuds av EU tillhör de värre. Hela gruppen av kemikalier är dock föremål för ett användningsförbud, om det inte är uppenbart nödvändigt, vilket SMB rapporterat om. Det förbudet, om det antas, väntas införas under år 2025.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.






   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!