Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Positiva nyheter

  Glädje när FFF fick hålla klimatstrejk utan distansering

  Lydia Lifmark, "strejkgeneral" för Fridays for Future i Göteborg är glad när distanseringen nu är över. Foto: Jan Lindsten

  Fredagen den 24 september blev en speciell och glad dag för många aktivister och klimatengagerade. För första gången på mycket länge fick klimatnätverket Fridays for Future hålla sin strejk utan några krav på distansering.

  – Lockdown har inneburit en jättestor energiförlust, sa mötesgeneralen i Göteborg, Lydia Lifmark och ser nu fram mot nya välbesökta aktioner.

  I likhet med andra FFF-grupper runt om i världen har FFF:arna i Göteborg och övriga Sverige i huvudsak fått hålla digitala aktioner, eller mötas fysiskt med högst något tiotal personer på plats.

  Nu hörsammade ett par hundra personer maningen att dyka upp i stadens hjärta, Gustaf Adolfs torg, och delta i de ungas manifestation. Musik, talkörer och plakattillverkning varvades med tal, bland annat inbjöds skogsforskaren Åsa Kasimir för att berätta om sin forskning. Skogens roll för klimatet och den biologiska mångfalden är i gemensamt fokus för hela det svenska FFF-nätverket.

  Mötet hölls nästan på dagen två år efter den historiskt stora globala klimatmanifestationen den 27 september, med många miljoner deltagare över hela världen. Då fylldes torget i Göteborg av omkring 10 000 deltagare och i Stockholm var man ännu fler.

  – Det här är en uppvärmning inför vårt nästa event den 22 oktober. Då är det global klimatstrejk igen, säger Lydia och berättar att hon blev aktiv i FFF just i samband med den stora manifestationen för två år sedan.

  – Då blev jag enormt taggad och såg fram emot nästa stora aktion i april 2020. Men så blev det total nedstängning istället. Vi har haft svårt att nå ut och mobilisera fler människor. Det ger ett särskilt hopp när man möts många, avslutar Lydia Lifmark och ser nöjd ut.

  En liten bit bort på torget håller Gustav Martner, kreativ chef för Greenpeace Norden, i ena änden på en lång banderoll med en skarp text mot fortsatt norsk oljeutvinning. Tillfrågad om hur han ser på betydelsen av att kunna hålla fysiska möten nu igen för klimatsaken, säger han så här:

  – Ska vi se det rent historiskt, har ju många samhällsförändringar varit kopplade till att människor även mötts fysiskt och manifesterat sin enighet. Även om den digitala utvecklingen har förändrat mycket, verkar de här genuina mänskliga sanningarna kvarstå. Jag kan faktiskt inte riktigt komma på någon stor förändring från gräsrotsnivå som skett utan att människor träffats.

  Martner hoppas nu på en ”exponentiell mobilisering ” av deltagandet i fysiska manifestationer för att sätta tryck på världens ledare.

  – Ja, nu har folk suttit hemma och läst på i digitala kanaler, man har skaffat sig vänner och format nya allianser. Nu kommer de att agera, det är vad jag tror.

  Grundaren av Fridays for Future, Greta Thunberg, besökte för sin del manifestationen i Berlin, som samlade omkring 10 000 deltagare, ett par dagar före det tyska valet där klimatkrisen är ett av väljarnas tyngsta spörsmål.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!