Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Positiva nyheter

  Lyckat försök för ökad plaståtervinning

  Plast. Foto Pixabay https://pixabay.com/no/illustrations/plast-avfall-resirkulering-s%C3%B8ppel-3577044/
  Mer plast behöver materialåtervinnas Foto: Pixabay

  Från 80 procent felsortering till 10 procent, samt nya möjligheter att öka återvinning av mjuka plastorter. Detta blev resultatet av ett lyckat försök med förstärkt hjälp, när kommuninvånare sorterar plastavfall. Syftet med försöket var att öka materialåtervinningen och i och med detta minska den fossila andelen avfall som går till energiåtervinning.

  Att förbränna plast leder till ökade koldixidutsläpp och det kommunala avfallsbolaget Sysav är en av de aktörer som försöker minska mängden plastavfall som förbränns. Ett lyckat försök med ökad bemanning för att testa en ny form av insamling vid återvinningscentralerna i Trelleborg, Staffanstorp och Tomelilla, har precis testats under drygt tre månader.

  Sysav har nu efter ett ett lyckat försök, där en extra anställd person vid återvinningscentraler hjälpt besökarna att sortera rätt, rapporterat om ökade möjligheter för plaståtervinning.

  Personal på plats avgörande faktor

  Det skånska avfallsbolaget har testat en ny form för insamling av plastprodukter vid tre återvinningscentraler – Trelleborg, Staffanstorp och Tomelilla. Detta har varit en del i det långsiktiga arbetet med att öka sorteringen samt öka mängden plast till återvinning. Med bättre sortering minskar andelen plast i containern för brännbar rest och därmed också de fossila utsläppen.

  Personal på plats visade sig vara ett lyckat koncept. Invånarna har börjat sortera bättre i fraktionen hårdplast. Både fraktionen hårdplast och behållaren för övrig plast, där mjukplast lagts, har ökat i återvinningsbarhet.

  Patrik Lövgren, områdeschef vid Sysav och ansvarig för testet, berättar i ett pressmeddelande att de goda resultaten gjort att Sysav beslutat att även skicka utsorterad mjukplast för återvinning. Sysav har även hittat en samarbetspartner som tar emot mjukplasten.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!