Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Positiva nyheter

  M och C misslyckades mota taxonomin i EU

  Sverige och tre andra skogrika EU-länder bildar en informell lobbygrupp - mot EU:s egen skogspolitik. Foto: Tim Reckmann / Flickr

  De båda svenska EU-parlamentarikerna Emma Wiesner (C) och Jessica Polfjärd (M) misslyckades i sina försök att stoppa delar av EU-kommissionens förslag om så kallad taxonomi för hållbara investeringar. Deras förslag röstades ned i två parlamentsutskott med bred majoritet.

  Det var vid omröstningar i början av veckan i parlamentets ekonomi- respektive miljöutskott som de svenska politikerna led nederlag, sedan de föreslagit att vissa delar av taxonomin skulle stoppas, rapporterar nyhetssajten Europaportalen.

  Taxonomin är en förordning om ett klassificeringssystem som definierar vilka verksamheter som kan anses hållbara och inte missgynna klimatet. Klassificeringen är tänkt att vägleda banker och andra investerare att satsa pengar på rätt saker.

  Delar av taxonomin har lett till skarpa protester från skogsindustrin i Sverige, då taxonomin bland annat slår fast att traditionellt storskaligt kalhyggesbruk inte är hållbart. Miljörörelsen applåderar förslaget, men flera partier i riksdagen är mycket kritiska. Svenska ministrar har lobbat hårt mot delar av regelverket och statsminister Stefan Löfven reste själv till Bryssel för att intyga att svensk skogspolitik visst är hållbar och klimatgynnande.

  Polfjärds och Wiesners förslag innebar att utskotten skulle säga nej till skrivningar om vilka företag som är relevanta för gröna investeringar. Då skulle det behövas ett omtag i kommissionen.

  Bara omkring en tredjedel av ledamöterna i utskotten stödde förslaget. Däremot fattades det bara två röster för att de båda parlamentarikerna skulle kunna föra frågan till en så kallad stor omröstning i EU-parlamentet, vilket de båda överväger att försöka.

  – Jag är såklart besviken. Kommissionens förslag kommer slå hårt mot det svenska klimatarbetet, vår energiförsörjning och vår konkurrenskraft, säger Jessica Polfjärd till Europaportalen.

  De tre andra svenska parlamentariker som var inblandade i omröstningen, Jytte Guteland (S), Malin Björk (V) och Pär Holmgren (MP) röstade mot M- och C-ledamöternas förslag, även om det bland dem också finns tveksamhet kring delar av kommissionens taxonomiförslag.

  I bakgrunden till oenigheten finns starka ekonomiska intressen från skogsindustrin om att inte äventyra dagens tunga och storskaliga produktionsmetoder. Där finns det stora skillnader mellan framförallt Sverige och Finland och övriga EU, vilket Supermiljöbloggen tidigare beskrivit.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!