Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  Utrotningshotade grodor ökar stort i antal i Schweiz tack vare anlagda dammar. Initiativet togs av forskare som ville se om återställande av livsmiljöer skulle kunna hjälpa de allt färre grodorna – vilket det nu visat sig göra. 

  Den biologiska mångfalden är i kris med en pågående så kallad sjätte massutrotning där många viktiga arter helt håller på att försvinna. Förlusten av biologisk mångfald är just nu så stor att arter håller på att dö ut i en takt som inte setts sedan den senaste massutrotningen för 66 miljoner år sedan.  

  Just därför är det oerhört positivt när man lyckas vända trenden genom att ändra vår omgivning eller beteende. I det här fallet att anlägga grodvänliga dammar, vilket Warp news uppmärksammat.

  Befolkningsexplosion med hjälp av dammar

  Warp news beskriver hur det från början var forskare som startade initiativet med att anlägga dammarna och hur det sedan resulterat i att alla landets hotade grodarter gynnats.

  Det har till och med blivit en ”befolkningsexplosion”. Den europeiska lövgrodan är grodarten som gynnats allra mest och har fyrdubblat sin population sedan initiativet startade.

  Totalt ingick det i planen att anlägga 422 dammar i fem regioner i Aargau. Initiativet startade 1999 och har sedan dess koordinerats av regeringen, ideella organisationer, frivilliga och markägare. 

  Varför dammar behövs

  Majoriteten av små grodarter har behov av dammar för sin överlevnad. Tyvärr har dessa mindre vattendrag försvunnit på många ställen i takt med att bil- och järnvägar byggts samt på grund av ett mer intensifierat jordbruk. Även andra arter kan gynnas av mindre dammbyggen samt att våtmarker i allmänhet är naturliga kolsänkor.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!