Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Positiva nyheter

  Nya miljöpengar till landsbygden

  Foto: Free-photos Pixabay Foto: Free-Photos från Pixabay

  Avvattning av jordbruksmark prioriteras när landsbygdsprogrammet får nya medel.

  I vårändringsbudgeten aviserade regeringen att det statliga landsbygdsprogrammet får 417 miljoner kronor extra. Nu har man enats om hur pengarna ska fördelas. Flera av posterna har kopplingar till miljö och klimat.

  Den största andelen – 140 miljoner – går till markavvattning av jordbruksmark. Genom att nyanlägga och rusta upp täckdikning för att leda bort vatten förbättras jordbrukets förmåga att hantera klimatkrisens ökade skyfall. Bättre avvattning av överskottsvatten gör också så att det blir en balans mellan syre, vatten och jord i marken, enligt SMHI. Dessutom minskar risken för att kväve och fosfor läcker ut i vattendrag.

  68 miljoner kronor går till riktat investeringsstöd för energi och klimat. Pengarna kan sökas från hösten 2021 till 2025.

  Samtidigt får satsningen kritik för att vara allt för svag. Regeringen meddelade under tisdagen att man behåller 1 miljard av de 1,4 miljarder Sverige fått i återstartsbidrag till jordbruket av EU. WWF:s jordbruksexpert Jenny Jewert menar att detta försvårar möjligheten till hållbart jordbruk:

  [Detta är] pengar som naturligtvis behövs för att öka hållbar produktion av mat och andra ekosystemtjänster i odlingslandskapet.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!