Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Nytt förslag om ekocid-lagstiftning

  Foto: Yogendra // Pexels

  En internationell kommitté har enats om ett förslag om hur storskalig miljöförstörelse skulle kunna göras till ett brott i Romstadgan.

  I Romstadgan regleras internationella brott där brottsmålsdomstolen i Haag har rätt att lagföra enskilda personer: folkmord, aggressionsbrott, brott mot mänskligheten och brott mot krigets lagar. Nu kan ekocid komma att bli ett femte område i lagstiftningen.

  En kommitté med av tolv toppjurister från hela världen, under ledning av franske förintelseforskaren och folkrättsjuristen Phillippe Sands, har nu lagt fram sitt förslag om att kriminalisera ekocid. Den juridiska definitionen av brottet föreslås lyda såhär:

  Med ”ekocid” avses i denna stadga olagliga eller hänsynslösa handlingar som begås med insikt att det finns en påtaglig sannolikhet för allvarliga och antingen vidsträckta eller långsiktiga skador för miljön som orsakats av dessa handlingar. EndEcocide.

  I nuläget saknas rättslig internationell struktur för att hålla företrädare för regeringar och företag ansvariga för miljöskador. Om kommitténs förslag går igenom skulle alltså personer kunna dömas för till exempel oljeutsläpp, avskogning eller allvarliga vattenföroreningar.

  Genom att förstöra de ekosystem som vi är beroende av förstör vi grunden för vår civilisation och pantsätter levnadsförhållandena för alla kommande generationer. Detta är inte mindre allvarligt än krigsförbrytelser, brott mot mänskligheten eller brotten folkmord och aggressionsbrott, säger kommittémedlemmen och människorättsexperten Valerie Cabanes.

  Anders Wijkman, ordförande för Romklubben, hoppas att den potentiellt vaga lagstiftningen ändå ska vara tillräckligt stark för att göra skillnad.

  På områden där man ska bryta ny mark, som det här är, är det viktigt att inte vara alltför ambitiös. Då är risken stor att man inte uppnår någonting. Vinsterna av att få en lag på plats är så enormt stora. Vårt förhållningssätt till naturen skulle förändras.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra