Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Positiva nyheter

  Ökat intresse för att rensa haven från plast

  Foto: U.S. Fish and Wildlife Service Headquarters (CC BY 2.0)

  Både företag och organisationer satsar på att samla in plastskräp från haven. Samtidigt växer intresset för återvunnen plast.

  Mängderna plast i världshaven är enorma. Hela åtta miljoner ton plastavfall når årligen våra hav. Forskare har tidigare förutspått att det 2050 kommer finnas mer plast än fisk i haven. 

  Den bästa åtgärden för att minska plastmängden är så klart att minimera användandet av materialet från första början, och därefter återbruka och återvinna bättre. Men för att få bukt med de stora flytande sopbergen behöver haven också städas upp.

  Det är därför positivt att såväl nya organisationer som nya tekniker kommit fram och bidrar till att rensa haven från åtminstone en del av den plasten. Därtill är många företag med i processen att rensa och återvinna plasten från haven, vilket till stor del beror på pressen från medvetna konsumenter.

  Ett av företagen som gör en sådan satsning är Adidas som gått ut med att de från 2024 enbart ska använda återvunnen polyester i sina produkter. För att lyckas med det målet samarbetar Adidas med miljöorganisationen Parley for the Oceans. Parley for the Oceans och deras partners samlar skräp, framför allt plastflaskor, från kustområden som sedan sorteras och skickas till en bearbetningsanläggning. Det skräp som Adidas inte kan använda skickas till vanliga återvinningsanläggningar. 

  Det finns även organisationer som jobbar med att städa våra svenska vatten från plast. I Sverige finns till exempel den relativt nystartade organisationen CleanSea som rensar plast längs med västkusten. Hitills har organisationen samlat in 10 000 kilo plast. CleanSea lämnar in skräpet till kommuners återvinningsstationer, men man är även intresserade av att samarbeta med företag.

  Självklart är det intressant för oss att samarbeta med företag. Det är bra om den insamlade plasten kan återvinnas i nya produkter. Men det viktigaste är ändå att vi konsumerar mindre plast och att mindre plast hamnar i våra vatten, säger Lukas Julher, medgrundare av CleanSea.

  Det är positivt att organisationer jobbar med att rensa våra vatten från plast, och att företag som Adidas tar ansvar för plasten i haven samt att de använder återvunnen plast istället för nytillverkad plast i sin tillverkning. Samtidigt bör det uppmärksammas att plast inte går att återvinna hur många gånger som helst. Hur lätt eller svårt det är att återvinna beror också på vilken typ av plast som det handlar om.

  Viktigast är att vi totalt sett konsumerar mindre plast och att använd plast tas om hand. Då slipper man dessutom problemet med mikroplaster, som annars är så pass små att de inte går att samla in och återvinna.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.