Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Positiva nyheter

  Segerdomen: Shell tvingas minska utsläpp med 45%

  DEN HAAG - Op 26 mei deed de rechter in Den Haag uitspraak in de klimaatzaak tegen Shell. Milieudefensie eist dat Shell zijn beleidsplannen in lijn brengt met het klimaatakkoord van Parijs. Foto Bart Hoogveld Foto: Bart Hoogveld

  Historia skrevs i Haag i veckan då oljejätten Shell fälldes för att ha hotat mänskliga rättigheter till följd av sin klimatpåverkan. Domen kräver bland annat att Shell Nederländerna minskar sina utsläpp av växthusgaser med fyrtiofem procent till slutet av 2030. 

  Organisationen Friends of the Earth lämnade in en stämningsansökan mot Shell Nederländerna under 2019. Bakom sig hade de sex andra organisationer och över 17 000 medklagande. Rättegången hölls i en civil domstol i Haag. Domen klargör att Shells klimatpåverkan hotar mänskliga rättigheter; rätten till liv och rätten till ett ostört familjeliv.

  Det mest nydanande är att Shell Nederländerna även döms ansvariga för sina kunders och leverantörers koldioxidutsläpp. De blir nu skyldiga att omedelbart agera för att sänka sina koldioxidutsläpp, som dubblar Nederländernas årliga utsläpp, med fyrtiofem procent innan 2030.

  Det här är en målstolpe för klimaträtt. Vårt hopp är att det här ska skapa en våg av miljörättstvister mot stora förorenare, för att tvinga dem till att sluta utvinna och förbränna fossilbränslen. Det här resultatet är en vinst för samhällen söderöver som påverkas av förödande klimatförändringar nu. säger Sara Shaw från Friends of the Earth International i ett uttalande på organisationens hemsida. 

  Då Shells huvudkontor ligger i Nederländerna kommer domen påverka bolagets hela globala verksamhet

  Domen är sprängstoff i sig. Man ålägger en hel koncern med 1.100 dotterbolag i 160 länder över hela världen att minska sina utsläpp. Det är väldigt spännande om det här står sig, sa Jonas Ebbesson, professor i miljörätt vid Stockholms universitet till Dagens Nyheter.

  Shell Global kom under förra månaden med en ny strategi som lovar netto nollutsläpp till 2050. Företaget menar själva att de satsar mycket pengar på teknologi som elektriska och vätedrivna bilar, förnybar energi och biobränslen.  Domstolen uttalade sig om den tveksamma planen och sa att Shell inte varit konkreta med hur de ska lyckas med sin strategi utan snarare ”övervakar social utveckling istället för att som företag ta ansvar för att minska koldioxidutsläppen”.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.