Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Positiva nyheter

  Shells oljeplaner hejdas av domstol i Sydafrika

  Foto: Pixabay

  Shell pausar sina planer på ytterligare oljeletande i Sydafrika efter massiva protester och ett domstolsbeslut.

  Supermiljöbloggen rapporterade tidigare i december om Shells planer att utöka sökandet efter olje- och gasfyndigheter i östra Sydafrika genom seismiska tester. Planerna har orsakat enorma påtryckningar och protester från lokalinvånare och miljörättsorganisationer som är oroade över hur Shells verksamheter kan komma att påverka människor och djur längs Vilda Kusten i västra Sydafrika.

  Den tredje december gav en sydafrikansk domstol Shell rätt att fortsätta med sina planer efter en stämningsansökan inlämnad av bland annat Greenpeace och lokala fiskare.

  Nu har Shell dock tvingats upphöra sökandet efter olja efter ett nytt domstolsbeslut denna vecka. Advokaterna bakom åtalet har fört fram bevisning som visar på den förstörelse seismiska tester kan ha på marint liv och hävdar dessutom att Shell inte utfört tillräcklig konsultation med lokalinvånare.

  Wilmien Wicomb, från den sydafrikanska människorättsorganisation Legal Resources Center, säger i en intervju med The Guardian att fallet visar att även enorma företag inte kan ignorera lokalsamhällen utan konsekvenser.

  Fallet är kulmen på en kamp som lokalsamhällen i Vilda Kusten fört för att få sina rättigheter till sitt land och sitt traditionella leverne respekterat, säger Wicomb.

  Representanter från Shell hävdar att de respekterar domen och att de kommer upphöra med sina planer under tiden då de går igenom domstolsbeslutet.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.