Största minskningen av efterfrågan på kolkraft sedan andra världskriget

Coronapandemin har gjort att vi minskat vår totala elanvändning och industriella produktion i de flesta länder, vilket även dämpat efterfrågan på kolkraft. Efterfrågan på den utsläppstunga energin har gått ner med hela 8 procent, vilket är den största minskningen sedan andra världskriget.
SMB rapporterade i slutet av 2019 om hur användningen av kol fortsatte att öka trots att världens rika länder påbörjat en utfasning av kolet. Visserligen har det funnits en trend i Europa med ett minskat användande av kolkraft, men globalt har siffrorna sett dystrare ut. Ett troligt scenario har till och med varit att kolanvändningen skulle öka med 20 procent till år 2040.
Det är framförallt i asiatiska länder som kol fortsatt vara en dominerande energikälla. Orsaken är att tillväxtländer som Kina, Indien och Indonesien har velat ha billiga och tillförlitliga energikällor.
Nu rapporterar dock International Energy Agency om en kraftig minskning av efterfrågan på kolkraft på grund av den pågående pandemin, eftersom vi både minskat vår elanvändning och industriella produktion. Efterfrågan på förnyelsebara energikällor har inte alls påverkats lika mycket av pandemin. Det finns även tecken på att efterfrågan på förnyelsebara energikällor tränger undan efterfrågan på kolkraft.
Enligt rapporten är det dock ännu för tidigt att se om den här minskningen håller i sig, det beror på om och hur snabbt konsumtionen återigen tar fart. Om marknaden återhämtar sig snabbt kan det till och med leda till att efterfrågan på kolkraft går upp i vissa länder.

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till