Unik dom i PFAS-målet: kan förändra svensk miljörätt

Enligt Blekinge tingsrätt ska Ronnebys kommunala vattenbolag kompensera kommunbor som fått förhöjda värden av PFAS i blodet. Detta är första gången ett liknande fall prövas enligt produktansvarslagen, vilket sätter fokus på hur liknande ärenden kan komma att hanteras och hur vi ska hantera de miljögifter som finns omkring oss.
Det har av vissa beskrivits som ”rättegången som kan komma att förändra svensk miljörätt”. Efter en lång och utdragen rättegångsprocess föll så äntligen domen i PFAS-målet i Kallinge där 165 invånare stämt Ronnebys kommunala vattenbolag Ronneby miljö och teknik (RMT) för att ha levererat dricksvatten förorenat med högfluorerade kemikalier (PFAS).
Tingsrätten ger invånarna delvis rätt. De får rätt på punkten på de höga halterna av PFAS och de hälsorisker det kan medföra och för detta ska de kompenseras som personskada. Däremot menar tingsrätten att RMT inte bär ansvar för att kompensera dem för för sin oro för framtida risk för sjukdom.
Detta är första gången ett liknande fall prövas enligt konsumentlagstiftningen och produktansvarslagen (PAL) och kan därför komma att överklagas. Det juridiskt intressanta är att målet handlar om förgiftningen i sig anses vara personskada även om det ännu inte lett till observerbar sjukdom. Ordförande Herman Afzelius i PFAS-föreningen – som genom de 165 kommuninvånarna – stämde RMT år 2016 är nöjd med utfallet:
Det här är en rättvisans dag. Det bör nog alla tänka på som köper vatten från sin kommunala leverantör. Man kan inte leverera gifter eller kemikalier, för då ställs man till svars.
Mathias Kågell-Landgren, som är Ronneby kommuns juridiska ombud, säger till Aktuell Hållbarhet att domen, om den står sig, kan få långtgående konsekvenser och att produktansvarslagen kan komma i konflikt mot lagen om allmänna vattentjänster:
Om kommunen misstänker att det kan finnas något främmande ämne i vattnet så måste de enligt produktansvarslagen stänga av vattnet. Då kommer kommunen i konflikt med lagen om allmänna vattentjänster. Det är ett dilemma.
Domen riktar tydligt fokus på det som allt fler forskare och organisationer vill se; ett totalförbud mot det som kallas “evighetskemikalier”. Enligt en uppmärksammad undersökning som Naturskyddsföreningen presenterade i höstas har minst två miljoner svenskar för mycket PFAS i dricksvattnet.
Samma problem med PFAS i dricksvattnet har observerats i USA. Den amerikanska miljögruppen Environmental Working Group (EWG) har visat i en ny rapport att en majoritet av alla amerikaner får i sig PFAS i sitt dricksvatten och Consumer Reports i USA fann i en undersökning av landets dricksvatten att 118 av 120 testade platser innehöll nivåer av PFAS. Experter hoppas nu därför att den federala regeringen med Biden-administrationen kommer reglera PFAS med sin massiva infrastruktursatsning på 2 000 miljarder dollar.
EU-kommissionen tog därför ett viktigt steg i höstas mot en giftfri miljö när man presenterade en ny kemikaliestrategi för de kommande åren. FN:s miljöprograms (UNEP) ser PFAS som särskilt viktigt att reglera, eftersom det rör sig om en stor grupp kemiska ämnen med både kända och ännu okända hälso- och miljöeffekter. Den europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten (EFSA) föreslog tidigare i år en skärpt bedömning av hur mycket PFAS-ämnen man kan få i sig utan risk för hälsan. Orsaken är att den nuvarande nivån inte anses vara säker.
PFAS-domen i Ronneby är därför ett oerhört viktigt utslag och kan komma att bli prejudicerande om den håller hela vägen. Sannolikt kommer den att överklagas, men i Blekinge tingsrätt togs ett första viktigt steg på vägen mot en giftfri miljö.
Rekommenderad läsning och lyssning
- Vetenskapsradion Klotet – Förgiftat vatten i Blekinge kan ha lett till sjukdomar
- Kaliber – Den svenska PFAS-skandalen
- Miljötoxikologen Mattias Öberg (KI) fungerade som expertvittne vid rättegången och har skrivit om detta på sin blogg.

Faktarutan
Vad har hänt?
• 2010 hittas för första gången höga halter av PFAS i dricksvatten i Sverige. Fler prover tas därför och särskilt vid flygflottiljer hittas höga halter.
• 2013 upptäcks extremt höga halter av PFAS i dricksvattnet runt Kallinge. Proverna tas från vattnet i Brantafors vattenverk alldeles intill försvarets flygflottilj F17 i Ronneby.
• 2014 fastslås att utsläppskällan är brandskum som använts vid F17 i området. Försvaret tar på sig ansvaret för det inträffade.
• Drabbade personer från området bildar PFAS-föreningen som först vill stämma försvaret. Då de inte kan kräva något skadestånd av Försvarsmakten stäms det kommunala vattenbolaget istället i september 2016.
• 2018 beslutar HD, enligt PFAS-föreningens önskan, att dricksvatten är en produkt som därmed ska omfattas av produktansvarslagen, PAL.
• Bakom stämningen står 165 personer, men minst 5 000 personer är drabbade, enligt PFAS-föreningen.
• Rättegången i Blekinge tingsrätt inleddes den 8 februari och avslutades den 2 mars.Dom föll 13 april.

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till