Bulgarien överger dyrt och försenat kärnkraftsbygge

Foto: Peter Griffin

Bulgarien överger planerna på kärnkraftverk i Belene, efter många problem och höga kostnader.

Bygget av kärnkraftverket i Belene har pågått av och till sedan åttiotalet och kantats av många problem, men nu har det bulgariska parlamentet tryckt på den sista stoppknappen. I slutet av januari höll Bulgarien en folkomröstning, där 61 procent var för bygget och 39 procent var emot. Valdeltagandet var dock väldigt lågt, bara 21 procent. När parlamentet röstade om saken, blev resultatet ett annat: 114 mot bygget och 40 för. Parlamentet har makt att stoppa projektet i två år, men bedömare menar att projektet nu i praktiken är dött.

Beslutet har varit på gång en längre tid och redan i mars förra året meddelade premiärminister Boiko Borisov att han vill lägga ner kärnkraftsbygget och satsa på gas istället. Då sade han till reportrarna:

We just can’t afford to pay the total cost of the project, which will reach some 10 billion euros. And there is no way we can make future generations pay.

Miljö online2

Liknande artiklar