Danmark satsar på tågen

Tågräls med löv
Foto: Linda Allardice (Public domain)

Supermiljöbloggen har flera gånger rapporterat om hur Danmark spurtar i miljöpolitikenKlimatambitionerna har ökatFtalater ska förbjudas och Köpenhamn rankas som en av de fem mest hållbara städerna i världen. Nu visar vårt södra grannland på politisk handlingskraft även när det gäller tågen.

De viktigast tåglinjerna i landet går mellan Köpenhamn och Odense, Odense och Århus samt Århus och Ålborg. Den totala restiden mellan Köpenhamn och Ålborg är idag 4,5 timmar. Den danska regeringen har nu presenterat planer på att elektrifiera järnvägen och införa en tim-model som innebär att var och en av de tre sträckorna inte ska ta mer än en timme. Restiden mellan Köpenhamn och Ålborg förkortas då från 4,5 timmar till 3 timmar.

En undersökningen som genomförts innan beslutet var taget av den danska ingenjörsföreningen visar att ungefär hälften av danskarna som idag använder bil eller flyg mellan städerna skulle byta till tåg om planerna realiserades. Detta skulle alltså ha en stor effekt på de danska utsläppen inom transportsektorn.

Det går ju bara att önska att den svenska regeringen, precis som den danska, kunde förstå att framtiden hör till tågen istället för bilarna.

Miljö online2

Liknande artiklar