Hemlig rapport: Kärnkraftshaveri skulle kosta 5 800 miljarder euro

Foto: (Public domain)

Ofattbara 5 800 miljarder euro. Så mycket skulle ett kärnkraftshaveri i centrala Frankrike kunna kosta, enligt en läckt rapport från IRSN, franska motsvarigheten till Strålsäkerhetsverket. 

IRSN har gjort flera olika scenarior, med utgångspunkten att det är anläggningen i Dampierre som havererar. Enligt det mest gynnsamma scenariot skulle haveriet kosta 760 miljarder euro (ca tre gånger Sveriges BNP), enligt det mest katastrofala 5 800 miljarder euro (ca tre gånger Frankrikes BNP). Rapportförfattarna räknar med att upp till 90 miljoner människor skulle bo inom området med radioaktivitet , som skulle sträcka sig över nästan hela Frankrike och Tyskland.

För en månad sedan släppte IRSN en offentlig rapport som menade att ett haveri som det i Fukushima, skulle kosta Frankrike 430 miljarder euro. Siffrorna som varit hemliga fram tills att den franska tidningen Journal Du Dimanche kom över dem, talar alltså om att ett haveri mycket väl kan kosta mer än tio gånger mer.

Miljö online2

Liknande artiklar