Den soldrivna cykelvägen ser ut som en stjärnhimmel

Foto: Daan Roosegaarde & Heijmans Infrastructure

Den nederländska artisten och designern Daan Roosegaarde har designat en cykelväg som ser ut som en stjärnhimmel. Tanken är att den ska likna Van Goghs målning ”Stjärnenatt”. Cykelvägen är en kilometer lång och ligger i Nederländska Brabant där Van Gogh föddes.

Ljusen kommer från ”Glow in the dark”-teknologi och laddas under dagen för att sedan kunna lysa i åtta timmar. Det är en del av projektet ”Smart Highway” som letar enkla och smarta lösningar för att förbättra vägarna.

Varför lägger vi så mycket tid och pengar på bilar när vägarna fortfarande är kvar i medeltiden? Frågar Roosegaarde.

På frågan om kemikalierna i färgen svarade Jamaica den Heijer från Studio Roosegaarde:

Färgen är inte giftig, vi arbetar bara med hållbara material då det är en utomhusmiljö som också kommer att påverka djuren utomhus. Vi skapar de här materialen själva för att vi tror på innovation och mobilitet i framtiden. När du vill göra de här gångvägarna och smarta motorvägarna måste du utveckla smarta material som hjälper projekten att bli energineutrala, hållbara och säkra.

I exemplet nedanför visas färger som reagerar på temperaturen, så att chauffören kan bli varnad när temperaturerna sjunker.

Projektet är ett samarbete mellan Studio Roosegaarde och Heijmans, med stöd från Brabantprovinsen, städerna Eindhoven och Oss och BKKC.

Här ser du Van Gohgs Stjärnehimmel:

VanGogh-starry_night_ballance1

Foto: Van Gogh

Miljö online2

Liknande artiklar