Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Den soldrivna cykelvägen ser ut som en stjärnhimmel

  Cykling, Teknologi, Teknik, Ljus Foto: Daan Roosegaarde & Heijmans Infrastructure

  Den nederländska artisten och designern Daan Roosegaarde har designat en cykelväg som ser ut som en stjärnhimmel. Tanken är att den ska likna Van Goghs målning ”Stjärnenatt”. Cykelvägen är en kilometer lång och ligger i Nederländska Brabant där Van Gogh föddes.

  1841-5785-image
  Foto: Daan Roosegaarde & Heijmans Infrastructure

  Ljusen kommer från ”Glow in the dark”-teknologi och laddas under dagen för att sedan kunna lysa i åtta timmar. Det är en del av projektet ”Smart Highway” som letar enkla och smarta lösningar för att förbättra vägarna.

  Varför lägger vi så mycket tid och pengar på bilar när vägarna fortfarande är kvar i medeltiden? Frågar Roosegaarde.

  På frågan om kemikalierna i färgen svarade Jamaica den Heijer från Studio Roosegaarde:

  Färgen är inte giftig, vi arbetar bara med hållbara material då det är en utomhusmiljö som också kommer att påverka djuren utomhus. Vi skapar de här materialen själva för att vi tror på innovation och mobilitet i framtiden. När du vill göra de här gångvägarna och smarta motorvägarna måste du utveckla smarta material som hjälper projekten att bli energineutrala, hållbara och säkra.

  I exemplet nedanför visas färger som reagerar på temperaturen, så att chauffören kan bli varnad när temperaturerna sjunker.

  1443-4720-image
  Foto: Daan Roosegaarde & Heijmans Infrastructure

  Projektet är ett samarbete mellan Studio Roosegaarde och Heijmans, med stöd från Brabantprovinsen, städerna Eindhoven och Oss och BKKC.
  Här ser du Van Gohgs Stjärnehimmel:
  VanGogh-starry_night_ballance1
  Foto: Van Gogh

   

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.