Tysklands elproduktion: förnybart nu större än brunkol

Foto: DanTysk

Ny statistik visar att koldioxidutsläppen minskade förra året.

Under 2014 gick för första gången de förnybara energislagen om brunkol sett till landets elproduktion. Det rapporterar i dag Financial Times som hänvisar till en analys gjord av den tyska tankesmedjan Agora Energiewende.

Enligt Agora stod de förnybara energislagen för 25,8 procent av den tyska elproduktionen under förra året. Störst var vindkraften, följt av bioenergi, solceller och vattenkraft.

Därmed gick de förnybara energislagen om brunkol, som stod för 25,6 procent. Övriga energislag i den tyska elmixen var stenkol (18 procent), kärnkraft (15,9 procent), gas (9,6 procent), olja (0,8 procent) och kategorin övriga (4,8 procent).

Agora skriver i rapporten (pdf) att även koldioxidutsläppen från elproduktionen minskade under året.

Greenhouse gas emissions have fallen considerably in 2014. They are currently at their second-lowest level since 1990, due largely to the mild winter at the beginning of 2014 and the significant decrease in coal for power production.

Dr Patrick Graichen, chef för Agora Energiewende, kommenterar det hela så här:

– In 2013, we could still see an increase in the undesirable emission of carbon dioxide, parallel to the rise in renewables. At the time, we called this the Energiewende Paradox. Today we can say that this trend has been broken – energy from renewables continues to grow and greenhouse gas emissions are decreasing again.

Tysklands mål, skriver Financial Times, är att upp till 60 procent av elproduktionen ska vara förnybar år 2035.

Miljö online2

Liknande artiklar