Naturskyddsföreningen om Rockströms förslag: ”Gillar det verkligen”

Foto: Naturskyddsföreningen

Svante Axelsson, föreningens generalsekreterare, stödjer idén om att Sverige ska bli första fossilfria nationen i världen.

Supermiljöbloggen har mejlat till representanter för samtliga riksdagspartier, men också till ett antal företag och miljöorganisationer för att höra hur de ser på det förslag som professor Johan Rockström vid Stockholm Resilience Centre lyfte upp i förra veckan, där han skriver att det behövs ett nytt svenskt klimatmål:

Vi behöver en ny berättelse för Sverige. Denna är av global betydelse, eftersom vi är ett så viktigt föredöme för många länder i världen. Tänk om vi kunde, i en partiövergripande överenskommelse, slå fast att Sverige skall bli världens första helt fossilfria välfärdsnation (till 2030!). Det skulle (1) skapa stor entusiasm och kreativ kraft i Sverige (inte minst näringslivet skulle få sig en rejäl positiv skjuts), men också (2) skicka otroligt starka signaler internationellt.

Svante Axelsson, generalsekreterare på Naturskyddsföreningen, skriver i ett svar till Supermiljöbloggen:

Jag gillar det verkligen! Naturskyddsföreningen anser att Sverige ska ha ”noll” till 2030, EU ”noll” till 2040 och världen ”noll” till 2050 för att vi ska ha en god chans att komma under två grader globalt. Det har Naturskyddsföreningen drivit sedan 2010. Jag och Johan Rockström skrev också om det på DN debatt på nyårsafton 2014.

___

Läs också:

Vänsterpartiet stödjer Rockströms förslag – Sverige borde bli första fossilfria nationen i världen

Miljö online2

Liknande artiklar