Hälften av Trumps väljare stödjer klimatavtalet

Frihetsgudinnan i New York
Foto: Public Domain

Majoriteten av de amerikanska republikanska väljarna stödjer Parisavtalet, vill att USA sänker sina koldioxidutsläpp och tycker att landet ska använda mer förnybar energi.

Republikanska väljare är inte så negativt inställda till klimatåtgärder som en skulle kunna tro med tanke på Donald Trumps uttalanden. Över hälften av hans väljare, 51 procent, tycker att USA ska vara med i klimatavtalet från Paris. Av de demokratiska väljarna är det 86 procent som stödjer klimatavtalet.

Enligt undersökningen, som gjordes av Yale och George Mason-universitetet strax efter det amerikanska presidentvalet i november, vill 51 procent av de republikanska väljarna att USA sänker sina koldioxidutsläpp oavsett vad andra länder gör. Bara sju procent av alla väljare vill inte att USA ska sänka sina utsläpp.

De flesta väljare tycker att USA ska använda mer förnybar och mindre fossil energi. Hela 76 procent av republikanska väljare stödjer förnybar energi. Hälften av alla väljare tror dessutom att satsningar från regeringen för att stödja en övergång från fossil till förnybar energi kommer att skapa nya jobb och ekonomisk tillväxt, medan en fjärdedel tror att det istället kommer minska tillväxten och antalet jobb. Här kan du läsa mer om undersökningen.

Vi får hoppas att Donald Trump lyssnar mer på sina väljare än på de klimatförnekare han valt ut till sin regering.

Miljö online2

Liknande artiklar