Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Debatt

  Charlotte Petri Gornitzka, Sida: Mer mat med mindre vatten

  År 2025 kan två tredjedelar av jordens befolkning lida brist på vatten. Läs meningen igen. År 2025 kan två tredjedelar av jordens befolkning lida brist på vatten. Det är ett scenario som nästan är för stort för att smälta. Redan idag påverkas ungefär 2,8 miljarder människor av vattenbrist. Det är mer än 40 procent av världens befolkning och utvecklingsländerna är – och kommer fortsatt att vara – extra utsatta. Klimatförändringarna bidrar starkt till detta. Om bara 20-30 år finns det till exempel en överhängande risk att en stor del av Bangladesh kommer ha allvarliga problem med sötvatten då havsytan höjs och saltvatten tränger allt längre in. Det är de allra fattigaste och marginaliserade grupperna som påverkas mest.

  Att producera mer mat med mindre vatten är en knäckfråga som vi måste lösa för att kommande generationer både ska kunna dricka rent vatten och äta sig mätta. Eftersom mer än 70 procent av världens vatten används i jordbruket, hindras den globala livsmedelsförsörjningen genom bristen på vatten. Hur vi använder vatten för att odla och sedan framställa olika livsmedel påverkar alla på planeten. Vattenbrist är alltså en av världens mest kritiska frågor och svar och lösningar på den frågan kommer alla till gagn.

  Ofta har bistånd kopplat till vattenfrågor och jordbruksfrågor arbetat i parallella spår, istället för att titta på frågan som tätt sammanlänkad. Det är inte hållbart. Nyligen presenterade Sida tillsammans med det amerikanska biståndsorganet USAID en ny fond, “Securing Water for Food: A Grand Challenge for Development”, som kommer att finansiera nya innovativa lösningar för att vatten ska användas mer effektivt inom jordbruk och livsmedelsproduktion. Forskare, företag, innovatörer och entreprenörer kan ansöka om stöd för att utveckla nya tekniska lösningar. I de fall där det redan finns spännande innovationer kan entreprenörer också få stöd för att utöka verksamheten och att utveckla sina affärsmodeller eller anpassa sig till olika marknader.

  Fonden uppgår idag till cirka 25 miljoner dollar. Stödet går till lösningar inom tre huvudområden som påverkar livsmedelsproduktionen. Det handlar om hur man ska kunna skapa en effektivare vattenanvändning eller återanvända vatten; det handlar om förbättrade möjligheter att lagra vatten; och det handlar om att minska konsekvenserna av höga salthalter i vatten. Fonden ingår i ett större samarbete mellan Sida och USAID, där vi tillsammans med andra aktörer skjutit till 100 miljoner dollar för att finansiera tre stora så kallade ”utmaningar för utveckling”. Vi inser att naturvetenskap, teknik, innovation och entreprenörskap är nyckelord och där näringslivet kan spela en kraftfull roll för att i framtiden driva utveckling och minska fattigdom.

  Världen förändras och biståndet måste förändras med den. Vi vet att biståndets del i världsekonomin krymper jämfört med andra finansiella flöden som på olika sätt driver ekonomisk tillväxt och skapar utveckling. Det betyder inte att vi är obetydliga – det betyder att vi måste jobba smartare. ”Katalytiskt” är ett modeord inom biståndsvärlden idag. Men det är relevant. Det handlar om att vi med våra, relativt små, medel ska sätta ännu större stenar i rullning. Så att den ekonomiska tillväxten blir hållbar. Så att filantroper och företag som skapar arbetstillfällen och driver ekonomisk utveckling i nya tillväxtländer gör det på ett socialt inkluderande och hållbart sätt. Bara då kan människor lyfta sig ur fattigdom och klyftorna minska.

  Jordbruk och livsmedelsproduktion är ”törstiga” branscher. Att biståndet med sin erfarenhet involverar företag och entreprenörer ger stor utväxling – för fattiga människor, men också för vattentillgången i världen i stort. Mer mat med mindre vatten, alltså. Även den meningen tål att läsas igen.

  Charlotte Petri Gornitzka,
  Generaldirektör
  Sida

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.