”De fossila resurserna måste stanna i marken”
Under budskapet ”Keep it in the ground” samlas i dag ett tjugotal organisationer och aktörer i Visby i en gemensam uppmaning till svenska politiker, investerare och företag att sätta stopp för investeringar i klimatförstörande verksamheter.
Vi behöver en samhällsövergripande systemomställning till en hållbar energiproduktion och en konsumtion som tar hänsyn till ekosystemens gränser.
80 procent av de fossila reserverna måste stanna i marken om vi ska klara att hålla den globala medeltemperaturhöjningen under två grader.
I dag vet vi exakt vilka naturresurser som vore mest kostnadseffektiva för samhället att lämna i marken: oljan i Arktis, oljesanden i Kanada och 90 procent av brunkolet i Europa är avgörande exempel.
Trots att det är glasklart vad politiker och makthavare måste göra rullar vår oljebaserade ekonomi på i full fart. I dagsläget finns det inget som styr finanssektorn och vår globala ekonomi bort från farliga projekt som vår planet inte kan hantera och som kommer att kosta samhället både pengar och liv.
Den senaste tiden har vi dock sett vissa hoppingivande framsteg. Kina verkar till exempel vara på väg att nå sin utsläppskulmen av koldioxid långt mycket tidigare än vad som förutspåtts. Norge har bestämt sig för att den enorma norska oljefonden inte ska användas för att finansiera kolkraft. G7-ländernas ledare har kommit överens om att världen ska vara fossilfri innan slutet på detta århundrade. Dessutom tar nu den förnybara energiproduktionen de globala energimarknaderna med storm, förra året var 60 procent (135 GW) av all ny global energiproduktion förnybar.
Det är tydliga signaler som gör att stater och näringsliv kan förvänta sig en total omställning av det globala energisystemet. Samtidigt räcker det inte att enbart bygga mer förnybart. Vi behöver ett holistiskt systemperspektiv och på allvar fundera på hur vi ska förhålla oss till planetens resurser, till produktion och konsumtion. Vi behöver förhålla oss till välstånd och fattigdom samt till framtida generationers möjligheter och rättigheter att leva på en planet där vårt ovärderliga ekosystem fortfarande kan förse människan med vatten, ren luft och föda.
Att sätta stopp för investeringar i klimatförstörande verksamheter och ställa om till ett effektivt, resurssnålt och förnybart energisystem är ett steg på vägen men för att hålla 80 procent av de fossila reserverna i marken krävs en större systemomställning. Vi behöver ett genomtänkt förhållningssätt till de resurser och ekosystem vi alla är beroende av. Svenska beslutsfattare har en skyldighet att agera och stora möjligheter att visa vägen, inte minst inför och under klimattoppmötet i Paris senare i år.
Därför går en lång rad organisationer och aktörer samman nu under Almedalsveckan, med det gemensamma kravet att svenska politiker, investerare och företag tar ansvar för sina handlingar och vår gemensamma framtid. De fossila resurserna måste stanna i marken: Keep it in the ground!
Afrikagrupperna
Gabi Björsson, generalsekreterare
FIAN Sverige
Rebecka Jalvemyr, kanslichef
Fältbiologerna
Sara Vikström Olsson, ordförande
Föräldravrålet
Catarina Rolfsdotter-Jansson, talesperson
Greenpeace
Annika Jacobson, Chef för Greenpeace i Sverige
Jordens vänner
Ellie Cijvat, ordförande
Klimataktion
Jonas Bane, talesperson
KlimatSverige
Naturskyddsföreningen
Svante Axelsson, generalsekreterare
PUSH Sverige
Johline Lindholm, ordförande
Swedwatch
Viveka Risberg, kanslichef
Urbergsgruppen
Lisa Wanneby
Världsnaturfonden WWF
Håkan Wirtèn, generalsekreterare
Manifestationen i Almedalen 2 juli är öppen för allmänheten!
Keep it in the ground:
- Vi vill ha systemförändring – ett hållbart samhälle.
- Vi vill att de fossila resurserna ska stanna i marken.
- Vi vill att Sverige, alla svenska aktörer och företag, tar ansvar och aktivt arbetar för att hålla de fossila resurserna i marken.
- Vi vill att Sverige, alla svenska aktörer och företag, slutar finansiera klimatförstörelse.
- Vi vill ha en energiomställning till ett hållbart, smart, resurseffektivt och helt förnybart energisystem.

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till