Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Debatt

  Klass 7A uppmanar Vattenfall: ”Låt kolet ligga!”

  Jonna Andersson med klasskompisar från klass 7A i Stenstorpskolan i Halmstad vill att Vattenfall låter kolet ligga och vill att DU skriver på deras protestlista.

  Kära invånare i Sverige. Det händer igen. Ännu en riktig dumdristig plan som riskerar att förstöra vårt hem, jordklotet. Ni måste ha hört nyheten om att brunkolet är på utförsäljning av det statliga företaget Vattenfall? Det har i alla fall jag hört om och jag är så sjukt upprörd –  förstår inte Vattenfall att pengar inte är allt?! 

  Jag, Jonna Andersson, och mina klasskompisar Sally Kjellner, Alma Haglund, Bella Torin och några till i vår klass har startat ett projekt där vi har en namninsamling för de som vill att vattenfall ska avveckla detta ärende. När vi har fått över 1 000 namnunderskrifter ska vi åka upp till Stockholm och personligen lämna över namnunderskrifterna till regeringen så att de förstår att de ska säga nej. Jag och Sally har pratat i P4 Halland och har blivit intervjuade av Hallandsposten och vi har även ett samarbete med Greenpeace (Annika Jacobson & Emma Hernborg). Tack vare samarbetet med Greenpeace får vi känslan av att bli tagna på allvar både nu men också när vi lämnar över namninsamlingarna till regeringen. Vi har idag samlat in mer än hälften av underskrifterna.

  Vi har också varit i Halmstad city där vi demonstrerade genom att hälla ut kol på torget och visa upp plakat för att synas och höras så mycket vi kunde. Många var intresserade och skrev ned deras namnunderskrift. Detta ska vi då fortsätta med i städer runt om Halmstad, där vi själva bor. Som tillexempel Ängelholm, Varberg och Helsingborg.

  Vår inspiration är främst att rädda miljön men vår lärare, Otto, som har dirigerat in oss på detta spår med miljön, har även varit en inspirationskälla. Otto är väldigt insatt i miljöproblem och nämnde denna nyhet om Vattenfall för ungefär ett år sedan och vi har jobbat hårt för att komma hit vi är idag. Vi vill ha fler lärare som Otto, som inspirerar och låter eleverna ta eget initiativ och ansvar. Han tror på oss, och det är vi tacksamma för.

  Varför har vi då dragit igång detta projekt?

  Jo, det är alltså så att Vattenfall som vi betalar skattepengar till vill sälja brunkol som ligger under marken i östra Tyskland. Det vill Vattenfall göra för att nå sina mål, som lyder såhär: Vattenfall vill gå med vinst och med vinsten köpa mer förnyelsebar energi tex. vindkraftverk och vattenkraftverk. Men om Vattenfall säljer brunkolen till någon annan kommer det företaget såklart elda upp brunkolen och det är jättedåligt för miljön. Eldas området med brunkol i östra Tyskland upp kommer det motsvara Sveriges utsläpp av koldioxid i 24 hela år!  Det blir alltså dubbla utsläpp. Vattenfall tänker bara på sin egen ficka.

  Säljs brunkolen kommer kolen eldas upp och den farliga röken (som innehåller bl.a koldioxid) åker upp i atmosfären, vilket leder till att växthuseffekten ökar. När växthuseffekten ökar kommer det bli varmare på jorden eftersom växthusgas blockerar solstrålar från att komma ut från jorden igen. När jorden blir varmare smälter isarna vilket gör att vattennivån stiger, djurarter kommer dö ut och flera länder kommer bli översvämmade. När länder hamnar under vattenytan kommer människor att flytta, med flyktingkatastrofer som följd. Risken finns då att det mer krig då mer folk är i rörelse. Sverige kommer också att stå till svars för att ha sålt brunkolen och kommer därmed få mindre trovärdighet i kampen för miljön eftersom så många ser upp till Sverige för att vi tar så bra hand om miljön.

  Vattenfall drar sina delägares namn i smutsen. Miljöpartiet vågar heller inte säga sin mening om detta ämne, ett ämne som tidigare varit deras huvudsakliga. Miljöpartiet undviker istället ämnet då partiet är rädda att förlora sin plats i regeringen. Detta kan alltså vara miljöpartiets största uppoffring.

  Nyheterna visar heller inte mycket intresse om detta vilket är en skam eftersom att det är en sådan viktig fråga.

  Jag tycker att Vattenfall ska sälja brunkolen till Greenpeace. Om brunkolen säljs till Greenpeace kommer de låta kolet ligga. Kolen kommer då inte eldas vilket i sin tur innebär att vi inte bidrar lika mycket till den globala uppvärmningen och dina barnbarn kan få leva ett liv utan miljökatastrofer. Ett liv utan miljökatastrofer kan ge tid till utveckling i samhället då samhället inte behöver fokusera på att rädda sig från miljökatastrofer. Vi kommer inte få dåligt rykte för att vi har sålt brunkolen och Vattenfall kommer även få pengar så de kan köpa mer förnyelsebar energi vilket är bra för miljön.  Alla vinner på det!

  Eftersom att vi betalar skattepengar kan vi vara med och påverka deras beslut. Du kan påverka genom att göra en anmälan på sidan samstaide.se där ni skickar in till regeringen att du vill att kolet ska ligga. Du kan vara med och påverka, Sveriges invånare ni KAN stoppa planerna.

  Ni som håller med oss och vill att regeringen ska säga nej (det rätta valet) tryck på länken och stöd oss i denna kamp. Ditt namn är det enda som behövs för att göra oss glada.

  Jonna Andersson med klasskompisarna Sally Kjellner, Alma Haglund, Bella Torin i Klass 7A i Stenstorpskolan

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.