Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  Lars Wilderäng, Cornucopia: Den som är utan skuld kastar första stenen

  Det är alltid lätt att skylla på andra och komma med förslag till åtgärder som ska betalas med andras pengar. Samtidigt har speciellt den storstadsbaserade miljörörelsen själva konsumerat upp en stor del av sina framtida livsinkomster genom att skuldsätta sig för att tävla om vem som kan betala mest för en lägenhet. Skulder som istället kunde investerats för att betala de personliga miljöskulderna och ställa om samhället till en hållbarare framtid.

  Sedan år 2000 har de svenska hushållen dragit på sig otroliga ca 2 000 miljarder SEK i ökade skulder, i en tävlan om vem som kan betala mest för den där lägenheten på Söder.

  Man kan fråga sig vad 2 000 miljarder hade räckt till om svenska folket istället tagit upp dessa skulder för att lösa våra miljöproblem via investeringar?

  För den som oroar sig över CO2-utsläpp inom europeisk kraftproduktion hade kunnat bygga minst 20 toppmoderna kärnkraftverk och exportera billig fossilfri el till kontinenten, där fossilgaskraftverk och kolkraftverk hade fått skrotas.

  Den som inte vill se kärnkraft hade kunnat bygga 100 000 storskaliga vindkraftverk för samma pengar och producerat miljövänlig vindkraft.

  Vi kunde, om ni nu ville bevara bilismen, bytt ut hela Sveriges bilpark till miljövänliga elfordon för samma summa och på köpet grundat en världsledande svensk elbilindustri.

  Lattemorsan på Söder, som röstar på (mp) och har svårt att sova pga klimatförändringarna kunde köpt en villa för 500 000 i Långtbortfrånstan istället för 2 500 000 för den där lägenheten. Istället hade hon kunnat låna 2 000 000 och startat ett bolag och uppfört (med branschnormal belåning i bolaget) ett 2 MW vindkraftverk och producerat tillräckligt med el till kanske 300 villor. Istället för att konsumera ändliga resurser i form av ett boende och en stor del av livsinkomsten, hade lattemorsan kunnat leva ett naturnära och miljövänligt liv enbart på den vindkraftsinvesteringen.

  Den sköna hipstersnubben innanför tullarna, som svär över avverkningarna av gammelskog, kunde istället för att lånat 2 000 000 till ungkarlslyan köpt en gård med 50 – 100 hektar gammelskog i Norrland och bevarat skogen för all framtid.

  Men nej, istället lånar miljörörelsen mångmiljonbelopp till bostäder och kräver höjda skatter för andra, ökade regleringar och satsningar med statliga pengar. Andras pengar. Egentligen samma andras pengar som de själva köpt sin bostad för. Ett kreditutrymme som nu är förbrukat i en tävlan om vem som kan bo på bästa adressen.

  Den som är utan skuld kan kasta första stenen. Tills dess kanske man inte ska kräva att andras pengar ska användas för att förverkliga de egna drömmarna och visionerna? Att vilja är att leda, resten är bara snack.

  Lars Wilderäng, författare, bloggare, föreläsare och smågårdsägare, kastar gärna första stenen och driver bloggen Cornucopia? – Evig tillväxt i en ändlig värld?

  Hej SMB-läsare!
  Vill du hjälpa oss nå 10 000 följare på instagram?

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   Hej SMB-läsare!
   Vill du hjälpa oss nå 10 000 följare på instagram?

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra