Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  ”Vi kommer att göra det som krävs: #keepitintheground”

  OLIVIA LINANDER, 350.ORG OCH FOSSIL FREE SVERIGE: När regeringen nu övergivit klimatrodret är det upp till civilsamhället att styra upp skutan. Och efter en viktig startsträcka den här våren är klimatengagerade människor i Sverige mer redo för det uppdraget än någonsin. Jag ska berätta varför.

  I en tid då världen behöver ett klimatföredöme som avvecklar befintlig kol-, olje- och gasutvinning godkänner nu Sveriges regering att statligt ägda Vattenfall säljer sitt brunkol åt någon annan att elda upp (och nya kolgruvor åt den nya ägaren att öppna). Våra politiska makthavare lämnar därmed klimatkrisen åt företag och marknadsmekanismer att lösa – och bevisar att inte ens i ett land med god ekonomi och uttalade ambitioner om fossilfrihet har regeringen mod att göra det som krävs för att faktiskt lämna världens fossila bränslen i marken.

  Vi är många som sörjer beslutet. Många känner rädsla eller ilska, andra tomhet. På 350.org, en organisation vars huvudsyfte är att bygga, stärka och stötta klimatrörelsen över hela världen, ställde vi oss frågan: Hur kan vi som engagerat oss mot brunkolsaffären hjälpa varandra att återhämta oss efter beskedet och samla oss för fortsatt kamp? Därför samlade jag ett gäng aktivister och kampanjledare för ett live-sänt panelsamtal på ämnet.

  Engagerade människor samlades runt köksbord och i soffor för att följa och delta i samtalet via en live-chatt – och förhoppningsvis själva ta vid och samtala när sändningen var slut.

  Engagemanget för att lämna de fossila bränslena i marken är större idag än det någonsin har varit. – Annika Jacobson, chef för Greenpeace

  Den här våren har vi fått se en starkare klimatrörelse än nånsin. Greenpeace nådde 65 000 namnunderskrifter för att regeringen skulle låta kolet ligga, profiler från hela världen uttalade sig mot en försäljning av kolet, vi samlade 4000 människor (varav flera hundra svenskar) för att genom civil olydnad blockera kolutvinningen i de svenskägda kolgruvorna i östra Tyskland, och ett flertal grupper (varav många tränats i aktivism inför aktionen i Tyskland) genomförde sedan på egen hand kreativa projekt, manifestationer och aktioner runtom i Sverige.

  När folk samlas från olika organisationer, från klimatrörelsen och sociala rättviserörelser, kommer nytänkande idéer fram och folk vill driva egna kampanjer och aktioner. Det här är viktigt, vi ska vara stolta över att vi som rörelse har många olika strategier och sätt att arbeta. Vi kan lära oss och ta hjälp av varandra. – Karl Andreasson, Climate Justice Program

  Vi må ha förlorat detta slag mot regeringen men vi har vunnit en stark och handlingsberedd klimatrörelse med en mångfald av förmågor och taktiker. Och än ligger kolet kvar i marken! Vi som engagerat oss i Vattenfallfrågan bör nu hjälpa varandra bearbeta de många känslor som följde det här beskedet. Under samtalet hörde vi att många känner oro, ilska, sorg och passivitet.

  Många tycker det är lite läskigt att känna för starkt. Hittills i min karriär har jag aldrig varit med om att någon blivit galen av att känna starka känslor, det är inte farligt. Däremot kan en känna sig lite galen om en måste trycka ner känslor alltför länge. Ta stunder där det är helt okej att känna precis allting – Kali Andersson, psykolog och aktivist med fokus på hållbar aktivism och klimatångest

  Vi lärde oss av talare och tittare att engagemang kan vara ett bra sätt att orka med alla tuffa känslor kring klimathotet. Det faktum att vi känner så starkt för den här frågan kan vara en av våra starkaste valutor när vi driver klimatfrågan med ännu större kraft de kommande åren. Och vi kommer bli allt fler:

  I och med beslutet börjar fler och fler inse att vi inte alltid kan lita på politikerna att lösa våra problem, utan att det är upp till oss. Efter beslutet har jag träffat flera som vill börja engagera sig. – Jonathan Nylander, RevolutionTelevised.live

  Vad sker då härnäst? Kolet ligger ännu kvar i marken och det är du och jag som kan se till att det förblir så. Vi kan fortsätta utmana kolindustrin i Tyskland (i samtalet nämndes aktionslägret Klimacamp i Rheinland i augusti samt Ende Gelände 2017) och vi kan få svenska institutioner att sluta finansiera fossil utvinning världen över (genom kampanjen Fossil Free Sverige). Jag och mina medarbetare har, med hjälp av andra engagerade runtom i landet, sammanställt dessa och fler sätt du kan engagera dig mot kolet.

  Regeringen kommer att sälja brunkolet och strunta i att göra det som krävs för att ställa om världen från fossil energi. Kaptenshatten sitter nu på våra huvuden. Tar du rodret?


   

  Olivia Linander,

  350.org och Fossilfree

  Vattenfall-pledge-swedish

   

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra