Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Dumheter

  Buchts misslyckade försök att ställa saker till rätta

  Foto: Janwikifoto (CC BY 3.0)

  Igår satt Landsbygsministern Sven Erik Bucht i Gomorron Sverige och försökte rädda sig från kritiken han fått till följd av måndagens intervju i Ekot. Han lyckades däremot inte så bra med det. 

  Bucht börjar med att förklara händelsen med att han ”klipptes mitt i en mening” och att han inte fick chans att berätta att en klimatpåverkan inte sker när vi äter köttet, utan när det produceras. Breaking news! Metan- och koldioxidutsläpp kommer alltså inte ur din mun i takt med att du tuggar på en köttbit, utan innan. Där trillade nog planeten ur omloppsbanan i ett ”aha-moment” och insåg orimligheten i att peka ut människors köttätande för de konsekvenser som uppstår i produktionsfasen.

  Eller så struntar planeten i varifrån utsläppen kommer, och i så fall borde vi kanske fundera på vad som är klimatsämst på vår tallrik och minska på det. Utbud och efterfrågan är inte helt oviktigt, och om vi (precis som Bucht) tycker att ”kött är gott!” och vill äta det, så kommer bönderna också att rikta in sig på det. Om vi däremot vill rikta oss mot ett mer hållbart och klimatsmart jordbruk kan det vara bra att sätta in insatser som gör det lättare att välja rätt.

  Bucht säger att han förstår kritiken som riktats mot honom, men att han står för vad han har sagt. Han framstår också som lätt motsägelsefull när han ställer sig bakom behovet av politiska styrmedel, för att sedan avsäga sig ansvaret av praktiska åtgärder:

  Jag ifrågasätter inte deras [Jordbruksverket och Naturvårdsverket] syn på det här eller vad de rekommenderar, de har säkert rätt. Men steget att jag som politiker ska säga att nu inför vi en köttskatt är för långt, det är inte jag beredd att göra.

  Enligt Bucht pågår dock en utredning av politiska styrmedel där det just nu arbetas med en nationell livsmedelsstrategi. Det låter ju som en nödvändig strategi, men det är ganska oroväckande hur lättvindigt han verkar se på just köttkonsumtionen:

  Det handlar om resurseffektivt jordbruk som ger mindre miljöpåverkan. Men det kommer inte stå något om köttkonsumtion där. Men jag har inget emot att människor minskar sin köttproduktion. […] Jag skulle framför allt vilja se en minskning av det utländska köttet.

  Underbart att du inte invänder dig mot beteenden som gynnar vår planet, Bucht! Men utsläppsminskningar är en fråga som rör planetens och generationers framtid. Kanske borde även politiker se över vad de kan bidra med, då just politiken verkligen kan förändra saker till det bättre, både snabbt och stort. Om inte en landsbygdsminister kan reglera produktionen av svenskt kött och importen av utländskt, vem kan? Nej, Bucht tycker snarare att frivillig-insatser ska fixa till det här (även om det inte fungerat hittills):

  Vi politiker ska inte komma med pekpinnar och säga till vad folk ska ha på sina middagbord. Vi måste ge mer information och märka fler livsmedelsvaror. Så konsumenterna kan göra mer medvetna val.

  Visst är det bra att i stor utsträckning använda morötter och att genom informationsspridning knuffa människor i rätt riktning. Det är däremot naivt att tro att inte också piskor behövs för att hantera klimathotet, när vi trots allt haft alla möjligheter att redan vara hållbara om fler individer gjort mer medvetna val. Det är individers ansvar att (bokstavligen) handla rätt, men det är makthavarnas ansvar att justera de riktlinjer som vi på individnivå inte har någon kontroll över, eller har ansvar för. I alla fall när det rör vår framtid.

  Det kanske börjar bli dags för en ny landsbygdsminister på den politiska tallriken. Gärna en poltiker som faktiskt tycker att politik är en bra grej för att göra bra saker, eller saker överhuvudtaget. Annars kan vi ju bara sätta en halmgubbe på posten och spara in den lönekostnaden.  

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.